S-a descoperit mecanismul vinovat de hipertensiunea arterială

O proteină "misterioasă", cunoscută de peste 50 de ani, se află la originea hipertensiunii arteriale. Descoperirea, publicată în revista Nature Medicine, se datorează grupului condus de Luca Rampoldi de la Institutul Telethob Dulbecco, ataşat al Institutului San Raffaele din Milano, în colaborare cu Olivier Devuyst de la Universitatea din Zurich, Paolo Manunta de la Universitatea San Raffaele şi Maria Pia Rastaldi de la Policlinico din Milano, precum şi cu un consorţiu de universităţi din Elveţia ( Berna, Geneva, Lausanne, Zurich).
Oameni de ştiinţă lucrează în laborator. (FRANK PERRY / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
08.11.2013

Un studiu internaţional, efectuat la Spitalul San Raffaele din Milano, aduce în atenţie un nou sistem, care poate fi dezvoltat farmacologic, pentru scăderea tensiunii arteriale.

O proteină "misterioasă", cunoscută de peste 50 de ani, se află la originea hipertensiunii arteriale. Descoperirea, publicată în revista Nature Medicine, se datorează grupului condus de Luca Rampoldi de la Institutul Telethob Dulbecco, ataşat al Institutului San Raffaele din Milano, în colaborare cu Olivier Devuyst de la Universitatea din Zurich, Paolo Manunta de la Universitatea San Raffaele şi Maria Pia Rastaldi de la Policlinico din Milano, precum şi cu un consorţiu de universităţi din Elveţia (Berna, Geneva, Lausanne, Zurich).

Cercetătorii au descoperit un mecanism care leagă o proteină prezentă în urină, numită urobilină (pigment biliar, una dintre materiile colorante ale urinei), de un risc mai mare de a dezvolta tensiune arterială ridicată şi leziuni renale.

De ani de zile acest grup de cercetare studiază o boală rară a rinichilor cauzată de defecte ale genei care conţine informaţii despre urobilină , proteina care este prezentă în mod normal în urină, din abundenţă. Proteina a fost descoperită acum 50 de ani, dar funcţia sa biologică continuă să rămână un mister.

Punctul de plecare al acestei lucrări a fost descoperirea că unele variante comune ale genei, în special în zona care reglementează producţia urobilinei, sunt asociate unui risc crescut de dezvoltare a hipertensiunii arteriale şi a leziunilor renale în cursul vieţii unei persoane.

Cercetătorii explică cum au ajuns la rezultatele studiului: prin analizarea a zeci de biopsii renale şi sute de probe de urină a oamenilor cu tensiune arterială şi funcţie renală normală, s-a observat că nivelul urobilinei variază în funcţie de secvenţe precise în ADN. Din studiile efectuate pe murini (subfamilie de mamifere rozătoare din familia muridelor) reiese că o creştere a producţiei de urobilinădetermină apariţia hipertensiunii arteriale la o vârstă fragedă dar, de asemenea, că o reducere a aportului de sare în dietă este suficientă pentru a restabili valorile normale ale tensiunii arteriale.

Prin administrarea unui diuretic puternic, care vizează tocmai acest sistem de resorbţie, s-a descoperit un efect mai mare al medicamentului asupra tensiunii arteriale, la animalele super-producătoare de urobilină, relatează Paolo Manunta, nefrolog şi director al Universităţii Vita–Salute San Raphaelle.

Acelaşi mecanism pare să fie valabil şi pentru om: pacienţii hipertensivi, trataţi cu acelaşi diuretic, au avut o reducere semnificativă a presiunii, dar numai în cazul în care aceştia sunt super-producători de urobilină. Un alt rezultat important al acestui studiu este că s-a demonstrat că un nivel ridicat de urobilinădetermină apariţia leziunilor renale la persoanele de vârstă înaintată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor