S-a dat startul Jocurile Paralimpice de vară

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (Stefan Rousseau - WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
30.08.2012

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat oficial deschisă cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de vară, la capătul unei ceremonii care s-a dorit un tribut adus ştiinţei şi secolului luminilor, desfăşurată miercuri seara pe Stadionul Olimpic din Londra, în faţa a aproximativ 62.000 de spectatori.

"Declar deschise Jocurile Paralimpice 2012 de la Londra", a spus suverana, care a fost însoţită la ceremonie de nepotul său, prinţul William, şi de soţia acestuia, Kate.

Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a JO 2012, evenimentul a ţinut să marcheze întoarcerea acasă a Mişcării Paralimpice, născută în Anglia, în urmă cu aproximativ şase decenii.

Flacăra paralimpică a sosit în arenă pe calea aerului, purtată de un soldat britanic rănit în Afganistan, care a coborât cu ajutorul unei frânghii din vârful turnul Orbit (115 m), aflat în afara stadionului, înainte de a transmite torţa unui atlet cu deficienţe de vedere din delegaţia britanică.

Onoarea de aprinde vasul din interiorul arenei, compus din peste 200 de torţe, i-a venit lui Margaret Maughan, medaliată cu aur la primele Jocuri Paralimpice, desfăşurate la Roma în 1960.

Ceremonia, denumită "Enlightenment" (Iluminare), ca un omagiu adus secolului luminilor, a fost marcată de prezenţa celebrului astrofizician paralizat Stephen Hawkins, care şi-a făcut aparţia pe stadion în fotoliul său rulant, îndemându-i pe spectatori "să fie curioşi".

"Priviţi stelele şi nu picioarele voastre. Încercaţi să înţelegeţi ceea ce doriţi şi întrebaţi-vă ce face ca universul să existe. Fiţi curioşi!", a spus omul de ştiinţă, care suferă de o maladie degenerativă şi poate vorbi doar cu ajutorul unui calculator.

Defilarea sportivilor participanţi la competiţie, între care şi reprezentanţii României, a durat mai bine, sute dintre competitori deplasându-se în scaune cu rotile sau cu ajutorul cârjelor.

Un imens foc de artificii, însoţit de melodia "I am what i am" (Sunt ceea se sunt), interpetat de artista britanică Beverley Knight, a încheiat o ceremonia, mult mai modestă şi mai puţin exuberantă decât cea din 27 iulie, dedicată deschiderii Jocurilor Olimpice 2012.

"Bun venit acasă", a declarat preşedintele Comitetului de organizare, lordul Sebastian Coe, cu referire la apariţia Mişcării Paralimpice, care a luat naştere în 1948, la spitalul englez Stoke Mandeville, graţie unui medic care a avut ideea organizării unei competiţii sportive internaţionale pentru răniţii în război. În urma acestei iniţiative a luat naştere, în 1960, prima ediţie a Jocurilor Paralimpice, găzduită de capitala Italiei.

Delegaţia României care participă la Jocurile Paralimpice de la Londra este formată din şase sportivi: atletul Florin Cojoc, campion european la săritura în lungime, cicliştii Eduard Novak - campion mondial şi olimpic la velodrom şi proba rutieră - şi Imre Torok, înotătorii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap, care se situează în acest moment pe poziţiile 5 şi 7 la nivel european, şi jucătorul de tenis de masă Dacian Makszin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor