Paraşutism: Campionatul Naţional şi Cupa Grigore Baştan se va desfăşura la Baia Mare

(Photo by John Medina / Getty Images)
Epoch Times România
29.08.2012
În perioada 1- 9 septembrie, cei mai buni paraşutişti sportivi din ţară se vor întrece pentru prima data în municipiul Baia Mare, în cadrul competiţiilor Campionatul Naţional şi Cupa României.

Potrivit organizatorilor din cadrul Aeroclubul Baia Mare, cu această ocazie se va desfăşura şi Cupa Memoriala Gen. Grigore Baştan, în onoarea celui care a fost inventatorul şi deţinătorul recordului naţional, primul general paraşutist al României.

Pe toată perioada competiţiilor, în Baia Mare va fi prezentă Valentina Baştan, fiica Generalului, care va oferi premii în numele Fundaţiei General Grigore Baştan.

Absolvent al Şcolii de pilotaj şi al Şcolii de Paraşutişti, Grigore Baştan şi-a început cariera în anul 1941, cu gradul de sergent. În 1944 şi-a demonstrat pentru prima oară curajul, luptând pentru eliberarea capitalei, împotriva trupelor hitleriste. Datorită celor ca el, un capitol sumbru din istoria ţării a fost depăşit pentru totdeauna. Pentru merite deosebite, Grigore Baştan a fost decorat cu "Virtutea militară de război, clasa a II-a".

Comandant al primului batalion de paraşutişti din România, Generalul şi-a dedicat întreaga viaţă paraşutismului militar şi elevilor săi.

In paralel, timp de peste 20 de ani, s-a ocupat de pasiunea sa - paraşutismul sportiv, ca preşedinte al Comisiei Centrale de Paraşutism.

Preocuparea constantă, aceea de a dezvolta şi moderniza paraşutismul, s-a materializat în conceperea şi realizarea complexului de paraşute BG7M-BG3M, intrat în dotarea Armatei Române în anul 1961. Folosind această invenţie proprie, pe data de 20 august 1970, Generalul Baştan a stabilit recordul naţional de paraşutare de la 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. A fost o încercare de a merge mai departe de limitele cunoscute până la acel moment. O încercare cu implicaţii valoroase.

Recordul Generalului Baştan a rămas nedoborât. Datorită personalităţii şi performanţelor sale, descendenţii săi în spirit - paraşutişti militari şi sportivi, nu l-au uitat. În Suceava, Aeroclubul "Grigore Baştan" îi poartă numele, iar strada, monumentul şi "Centrul de Operaţii Speciale General - maior Grigore Baştan" din Buzău, îi celebrează zilnic amintirea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor