Ruşii distrug ecluzele unui baraj în apropiere de Herson. Apa e folosită la răcirea centralei nucleare Zaporojie

Barajul Nova Kakovka
Andrei Popescu
12.11.2022

Presa din Rusia a publicat, sâmbătă, imagini care surprind distrugerea ecluzelor de la Nova Kakovka, unul dintre cele mai importante baraje hidroenergetice ale Ucrainei, amenajat pe fluviul Nipru, relatează Ziare.com.

Imagini obţinute de sateliţii Maxar indică faptul că geniştii ruşi ar fi plasat explozibili pe anumite „secţiuni din întinderea nordică a barajului, iar porţile de ecluză au fost distruse în mod deliberat”.

Barajul Nova Kakovka înainte de atac (Twitter / natsecwatson)
Barajul Nova Kakovka înainte de atac (Twitter / natsecwatson)

Barajul Nova Kakovka după atac (Twitter / natsecwatson)
Barajul Nova Kakovka după atac (Twitter / natsecwatson)

Potrivit sursei citate, distrugerea ecluzelor ar putea avea legătură cu faptul că barajul Nova Kakovka, situat în apropiere de oraşul Herson, este punctul prin care peninsula ucraineană Crimeea primeşte apă, regiunea neavând altă sursă semnificativă pentru irigaţii.

Reamintim că, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Ucraina a întrerupt alimentarea cu apă din baraj prin intermediul Canalului Crimeii.

Acel lucru a generat probleme grave administraţiei ruse şi a dus la deşertificarea parţială a peninsulei.

Distrugerea ecluzelor este cu atât mai semnificativă cu cât apa de la Nova Kakovka este folosită pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie.

Reamintim că, miercuri după-amiază, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat că a finalizat retragerea tuturor trupelor şi evacuarea civililor care au vrut să plece din Herson.

Retragerea trupelor ruseşti din Herson a fost aspru criticată de mai mulţi analişti din Rusia, vehiculându-se inclusiv scenariul unui "război de lungă durată".

În acelaşi timp, soldaţii ucraineni au fost primiţi cu multă bucurie de locuitorii din regiunea Herson. Copii şi adulţi au ieşit în stradă cu flori pentru ostaşii ţării lor, iar pe clădiri au fost ridicate din nou steagurile galben-albastru ale Ucrainei.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor