Extindere majoră a operaţiunilor militare israeliene în Gaza. Peste 70 de morţi, în urma atacurilor israeliene

Cel puţin 73 de persoane au fost ucise miercuri în timpul atacurilor israeliene din Fâşia Gaza, potrivit autorităţii sanitare controlate de Hamas, în timp ce Israelul a lansat o extindere majoră a operaţiunilor militare, informează DPA International.
Recenta încetare a focului a devenit o amintire îndepărtată pentru palestinienii din enclava de coastă, după ce Israelul a anunţat că intenţionează să stabilească un alt coridor de securitate care să împartă fâşia, iar armata a declarat că a încercuit o parte din oraşul Rafah din sudul Gazei.
Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat într-o declaraţie că peste 100.000 de persoane din sudul Fâşiei Gaza au fugit de atacurile israeliene în ultimele două zile.
Vestea a venit în timp ce o altă demonstraţie de amploare împotriva Hamas şi a războiului din Gaza a avut loc în nordul Fâşiei Gaza.
Sute de oameni, inclusiv femei şi copii, au cerut organizaţiei islamiste palestiniene să se retragă, au declarat martori oculari.
Protestul, desfăşurat printre ruinele oraşului Beit Lahia, s-a opus, de asemenea, planurilor SUA de relocare a locuitorilor ca parte a unei încetări de lungă durată a ostilităţilor.
În schimb, războiul, care a început după un atac terorist fără precedent asupra Israelului în octombrie 2023, a luat o turnură semnificativă pe măsură ce a fost scoasă la iveală o ruptură a încrederii între israelieni şi Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor şi alte puncte dificile.
„Singurul lucru care ne poate opri înaintarea în continuare este eliberarea ostaticilor noştri”, a declarat şeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, în timpul unei vizite a trupelor la Rafah.
Agenţia de presă palestiniană Wafa a raportat atacuri mortale în Khan Younis, în sud, şi în Al-Sawaida, în centrul Fâşiei Gaza.
În plus, rapoartele au declarat că au existat multe decese în Jabalia, în nordul teritoriului, când un atac aerian israelian a lovit o clinică operată de Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi palestinieni în Orientul Apropiat (UNRWA).
Cel puţin 19 din cele 73 de persoane au fost ucise aici. Cifrele nu fac distincţie între civili şi combatanţi şi nu pot fi verificate independent.
Coridorul Morag în vizorul Israelului
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, anunţase anterior noile raiduri în Fâşia Gaza, care vizează „zdrobirea şi curăţarea zonei de terorişti şi de infrastructura teroristă”.
Ministrul Apărării a făcut apel la locuitorii din fâşia de coastă „să acţioneze acum pentru a înlătura Hamas şi pentru a returna toţi ostaticii. Aceasta este singura modalitate de a pune capăt războiului”.
El a declarat că operaţiunea va „captura zone mari care vor fi adăugate la zonele de securitate ale Israelului”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a adăugat ulterior mai multe detalii într-un discurs video.
„Cucerim coridorul Morag”, a spus el.
Morag a fost cândva o colonie israeliană în sudul teritoriului palestinian. Potrivit presei israeliene, traseul ar separa oraşul Rafah de oraşul Khan Younis.
Netanyahu a declarat că divizarea Fâşiei Gaza sporeşte presiunea asupra Hamas până când gruparea islamistă palestiniană va elibera ostaticii rămaşi.
Armata israeliană controlează deja o mare parte din aşa-numitul coridor Netzarim, o rută de importanţă strategică care împarte fâşia de coastă într-o jumătate nordică şi una sudică.
„În seara aceasta am trecut la o viteză superioară în Fâşia Gaza. Forţele armate israeliene capturează zone, atacă teroriştii”, a declarat Netanyahu.
După luni de conflict, o încetare a focului a intrat în vigoare în Gaza la 19 ianuarie, determinând mulţi locuitori strămutaţi să se întoarcă acasă.
Însă, la jumătatea lunii martie, Israelul şi-a reluat atacurile aeriene masive după ce nu s-a ajuns la niciun acord cu Hamas cu privire la condiţiile de prelungire a încetării focului. De atunci, Israelul a lansat, de asemenea, operaţiuni terestre.
Potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, controlate de Hamas, peste 50.000 de persoane au fost ucise până în prezent, o treime dintre acestea fiind copii şi tineri.
Organizaţiile internaţionale, cum ar fi ONU, consideră că cifrele sunt în mare parte credibile.