Rusia vrea să fie din nou o superputere mondială

Ar fi o eroare să se creadă că actuala poziţie dură a lui Vladimir Putin faţă de opoziţie reprezintă doar o revenire la metodele poliţiste ale lui Brejnev.
(photos.com)
Epoch Times România
30.10.2012

Ar fi o eroare să se creadă că actuala poziţie dură a lui Vladimir Putin faţă de opoziţie reprezintă doar o revenire la metodele poliţiste ale lui Brejnev. În opinia analistei franceze Francoise Thom, specialistă în problemele Rusiei, este vorba de un lucru mult mai serios şi mai periculos: Rusia a decis să fie din nou o superputere mondială şi să hotărască soarta altor ţări.

După tatonările lui Boris Elţin pe marginea unei posibile alianţe cu Occidentul, adepţii Rusiei imperiale au avut câştig de cauză, notează cotidianul Ouest-France, preluat de Inosmi.ru. După părerea acestora, Moscova nu-şi găseşte locul în Occident, pentru că acolo ea nu ar fi decât 'ruda săracă'. În afară de aceasta, Rusia nu este ţara care să fie mereu şi în toate de acord cu Occidentul, pentru că în realitate Occidentul vrea doar să-şi impună controlul asupra ei, cu ajutorul democraţilor ruşi care se află în serviciul lui.

Adepţii Rusiei imperiale sunt convinşi de existenţa unui complot împotriva ţării lor, complot care ar fi condus de SUA, care încearcă în fel şi chip să o slăbească. Pentru ei, democraţia liberă este un duşman, care trebuie izolat atât în interiorul ţării, cât şi în străinătatea apropiată - în Belarus şi Ucraina. Tocmai de aceea, ei sprijină puterile corupte şi nedemocrate din cele două ţări menţionate şi atacă asemenea state precum Georgia, subliniază cotidianul francez.

Din fericire pentru Vladimir Putin, creşterea spectaculoasă a preţurilor la combustibili asigură prosperitatea Rusiei şi îi oferă preşedintelui rus mijloace pentru desfăşurarea politicii lui. Astfel, gazul îi permite să se impună în întreaga Europa. 'Ţările europene, care sunt legate din ce în ce mai strâns de o reţea de gazoducte şi oleoducte ruseşti, nu se simt total libere pe scena internaţională', opinează Francoise Thom.

În general, Putin s-a apropiat destul de tare de realizarea visului sovietic din 1945: impunerea influenţei ruse în întreaga Europă, în baza dependenţei acesteia de resurse energetice. Tocmai din acest motiv Moscova încearcă într-un mod atât de activ să distrugă atât relaţiile transatlantice, cât şi solidaritatea paneuropeană.

Putin este optimist, deoarece crede în căderea SUA şi Europei, împotmolite adânc în conflictele din Orientul Mijlociu (OM), precum şi în criza economică şi financiară. Preşedintele rus vrea să demonstreze că protecţia din partea SUA s-a transformat într-o ficţiune. El este convins că ţări în curs de dezvoltare - Brazilia şi altele - vor reuşi, cu ajutorul Rusiei, să ocupe locul liderilor mondiali. Potrivit Ouest-France, actuala criză economică a devenit o serioasă lovitură la adresa Uniunii Europene (UE), fapt care face jocul lui Putin, acesta atacând în fel şi chip elita prooccidentală din Rusia şi din ţările vecine.

În acelaşi timp Putin vorbeşte sus şi tare despre renaşterea complexului militar-industrial al Rusiei. El majorează cu 60% bugetul militar al Federaţiei Ruse şi semnează acorduri în domeniul militar cu ţări europene. Chiar şi Franţa a vândut Rusiei portavioane Mistral, subliniază cotidianul francez, amintind în context renumita afirmaţie a lui Lenin, conform căreia 'capitaliştii ne vor vinde ei înşişi funia cu ajutorul căreia noi îi vom spânzura'. 'Logica stalinistă este în continuare la ordinea zilei', conchide Francoise Thom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor