Rusia va publica un catalog cu sateliţii militari americani

Rusia plănuieşte să publice catalogul său cu obiecte aflate în apropierea Pământului, inclusiv sateliţii militari americani, a declarat un oficial rus.
(Captură Foto)

Kremlinul va face publică propria sa bază de date privind sateliţii care orbitează în jurul Pământului, a declarat Viktor Şilin, şeful delegaţiei ruse la cea de-a 59-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Cosmic, pentru ziarul rus Izvestia.

Platforma rusă va deveni similară cu catalogul NORAD North American Aerospace Defense Command). Acesta listează peste 45.000 de obiecte depistate şi fiecare dintre ele au propriul lor NORAD ID, un număr personal format din cinci cifre.

Totuşi, pe lângă monitorizarea sateliţilor non-militari şi a deşeurilor spaţiale, catalogul rus va include date pe care United States Space Command nu le face publice.

Catalogul NORAD restricţionează de asemenea datele asupra sateliţilor de apărare ai aliaţilor Washingtonului, inclusiv Franţa, Germania, Israel şi Japonia. Dar listează sateliţii militari ai Rusiei.

Moscova a propus unificarea bazelor de date naţionale într-un singur catalog disponibil pentru fiecare ţară implicată în activităţi spaţiale. O astfel de platformă va furniza informaţii asupra unei potenţiale situaţii periculoase în spaţiu (pentru sateliţi şi obiectele de pe Pământ) precum şi asupra unor potenţiale pericole pentru lansările de rachete.

Conform unei surse apropiate de această chestiune, propunerea ruşilor a fost susţinută de China, dar nu şi de SUA.

SUA a menţionat anul trecut despre ideea descurajării agresiunilor în spaţiu, citând Rusia şi China printre potenţialii rivali. Conform Pentagonului, Moscova şi Beijingul îşi extind prezenţa în spaţiu, în timp ce SUA a rămas în urmă.

În 2008, guvernele rus şi chinez au propus un acord internaţional pentru prevenirea dezvoltării de arme în spaţiul cosmic, dar guvernul american, sub preşedinţii George W. Bush şi Barack Obama au respins în mod consistent lansarea negocierilor pentru concluzionarea unui astfel de tratat.

În luna aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a oferit asigurări că Rusia nu va desfăşura arme în spaţiu. Ministerul a avertizat că desfăşurarea de arme nucleare în spaţiu va provoca o cursă necontrolată a înarmării.

La sfârşitul anului trecut, Rusia a prezentat Adunării Generale a ONU un proiect de rezoluţie asupra demilitarizării spaţiului. Totuşi, documentul a fost blocat de Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe