Rusia va amplasa bombardiere Tu-22M3 în Crimeea ca răspuns la baza de rachete din Deveselu
focus
alte articole
Forţele aeriene ruseşti vor amplasa o escadrilă de bombardiere supersonice de rază lungă în Crimeea, cu opţiunea ca apoi să trimită un întreg regiment pe fosta peninsulă ucraineană ca răspuns la planurile aliaţilor est-europeni ai NATO de a-şi consolida forţele armate, conform agenţiei de ştiri Interfax.
Polonia şi România au fost de acord să găzduiască rachete americane pe teritoriile lor ca parte a unui scut antirachetă proiectat pentru a proteja aliaţii NATO de potenţiale atacuri.
Luna trecută, un reprezentant al Consiliului rus de Securitate a emis o ameninţare implicită către cele două ţări, susţinând că ele s-au transformat singure în “ţinte” pentru armata rusă, susţine Newsweek.
Repetând ameninţarea, Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că baza de rachete (interceptoare) de la Deveselu din România, parte a sistemului global antirachetă al SUA, va deveni ţinta principală pentru mijloacele de atac ruseşti în cazul unei agresiuni a SUA împotriva Rusiei, conform Agerpres.
Rusia mai anunţase anterior că va desfăşura un număr mai mare de soldaţi, tancuri şi piese de artilerie la graniţele sale vestice dacă SUA decide să staţioneze un număr suplimentar de vehicule militare în Polonia şi ţările baltice.
O sursă din Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că o escadrilă de bombardiere supersonice de rază lungă Tu-22M3 va fi trimisă în peninsula Crimeea în viitorul apropiat.
“Capabilităţile sale de luptă vor permite o consolidare semnificativă a apărării aeriene în zona Mării Negre şi în regiunea învecinată”, a declarat sursa pentru Interfax.
Conform sursei din Ministerul rus al Apărării, escadrila de bombardiere Tu-22M3 ar putea fi extinsă în cele din urmă la un întreg regiment. O escadrilă a forţei aeriene cuprinde în mod normal între 10 şi 24 avioane de luptă, deşi ar putea include chiar mai multe. Un regiment conţine mai multe escadrile.
Bombardierele strategice de tipul Tu-22M3 sunt destinate pentru a ataca ţinte terestre, maritime, în mişcare şi obiective fixe, cu rachete ghidate supersonice şi cu bombe cu focoase convenţionale sau nucleare. În plus, surse din cadrul forţelor aeriene ruse susţin că aceste bombardiere pot depăşi cu mult limitele Mării Negre, însemnând că atât ele cât şi rachetele lor pot reprezenta o ameninţare pentru statele de coastă.
NATO a criticat aceste planuri precum şi alte iniţiative ruseşti de a creşte prezenţa militară rusă în Crimeea, conform Newsweek.
“Condamnăm consolidarea militară rusă continuă în Crimeea şi suntem îngrijoraţi de eforturile şi planurile anunţate ale Rusiei de a-şi extinde prezenţa militară în regiunea Mării Negre, care ar putea avea implicaţii suplimentare asupra stabilităţii regiunii”, a declarat un oficial NATO.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.