Rusia-Ucraina, o luptă acerbă pentru gazoducte

Ucraina este un adevărat 'narcoman energetic', lucru recunoscut chiar de puterea de la Kiev. De acest lucru se face vinovată industria grea învechită, care 'înghite' o cantitate imensă de energie electrică.
(photos.com)
Epoch Times România
17.01.2013

Ucraina este un adevărat 'narcoman energetic', lucru recunoscut chiar de puterea de la Kiev. De acest lucru se face vinovată industria grea învechită, care 'înghite' o cantitate imensă de energie electrică. Iar narcomanul, după cum se ştie, nu poate supravieţui nicio zi fără traficantul său de droguri, notează joi cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluat de Inopressa.ru.

De acest lucru nu a ezitat să profite Rusia, care, potrivit publicaţiei menţionate, şi-a asumat acest rol (de traficant de droguri - n.red.). La ora actuală, Rusia, ţară cu imense zăcăminte de gaz, este cel mai important furnizor al acestui fel combustibil către Ucraina. În pofida numeroaselor dispute privind preţul gazului, dispute care au escaladat nu o dată în 'războaie gazifere', în timpul cărora se ajungea chiar la deconectări săptămânale de gaz în toiul iernii, Ucraina continuă să plătească unul dintre cele mai ridicate preţuri la gaz din întreaga Europă. Ucraina are răni sângerânde din punct de vedere economic, lucru de care Rusia profită din plin, este de părere publicaţia germană.

Astfel, relativ recent Rusia a reuşit să 'treacă' acordul privind închirierea până în 2047, în Crimeea, a bazei pentru flota sa din Marea Neagră, în schimbul oferirii de reduceri de preţuri la gaz. Acum, Moscova va încerca în acelaşi mod să obţină aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, din care mai fac parte Belarus şi Kazahstan, uniune în care Rusia este, desigur, vioara întâi. Toate acestea vor îngropa visurile Ucrainei privind o apropiere de Europa şi vor transforma din nou această ţară într-un satelit al Moscovei.

Tocmai de aceea, dorind să se elibereze din 'îmbrăţişarea rusă', regimul ucrainean, condus de 'autoritarul preşedintele Ianukovici, care concurează cu Putin în ceea ce priveşte reprimarea opozanţilor şi care nu doreşte să fie vasalul lui', a trecut în contraatac, constată Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Deja de câteva luni diplomaţii ucraineni încearcă să dea peste cap planurile hegemonice ale Moscovei şi au început să atace 'jucăria preferată' a lui Vladimir Putin - proiectul de gazoduct South Stream, a cărui realizare este în stare să lase Kievul fără ultimul atu în lupta pentru independenţa sa. Acest atu este tranzitul, datorită căruia cea mai mare parte a gazului rus ia în prezent calea Europei via Ucraina.

De aceea, nu este deloc întâmplător că mulţi consideră că sistarea construcţiei South Strean constituie o garanţie pentru existenţa statalităţii ucrainene. Partea ucraineană încearcă să stopeze construcţia South Stream blocând, la Comisia Europeană, conferirea unui statut special pentru acest gazoduct, care nu prea corespunde actualei legislaţii a UE, conchide cotidianul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor