Ucraina va semna acordul cu UE
alte articole
Primul ministru al Ucrainei susţine că ţara sa este pregătită să semneze în acest an mult anticipatul acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE).
Finalizarea acordului poate, totuşi, să se dovedească dificilă pentru Ucraina. Acordul a fost creat în 2011 şi ar stabili o zonă de liber-schimb şi călătorii fără viză, dar acesta presupune ca Ucraina să realizeze - sau cel puţin să întreprindă nişte paşi în direcţia - unor reforme serioase.
Răspunzând la întrebările adresate de ziarul The Epoch Times pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov a declarat că guvernul ucrainean intenţionează să efectueze aceste reforme prin crearea unui plan de acţiune, care este condus de primul-ministru însuşi. Azarov a spus că acest lucru va creşte "nivelul de rezolvare al problemelor din guvern la cel mai înalt nivel."
"Acest [plan de acţiune] prezintă hotărârea şi angajamentul nostru de a face ceea ce este necesar pentru a semna acordul în acest an", a susţinut Azarov.
Chiar dacă acordul a fost creat în 2011, acesta nu a fost semnat ca urmare a preocupărilor UE privind justiţia selectivă, represiunea politică şi lipsa unor alegeri libere şi corecte în Ucraina.
Acordul de asociere, care stabileşte în mod oficial relaţia UE cu o altă ţară, într-un cadru atotcuprinzător, este, în unele cazuri, utilizat pentru a pregăti ţările pentru o viitoare aderare la UE.
"Orice progres faţă de asocierea politică şi integrarea economică va depinde de performanţele Ucrainei, în special în ceea ce priveşte respectarea valorilor comune şi a statului de drept", a afirmat delegaţia UE în Ucraina într-o declaraţie, pe 16 mai 2012.
Acordul de asociere trebuie să primească sprijinul tuturor statelor membre ale UE pentru a putea fi adoptat. Dar oficialii europeni încă rămân îngrijoraţi din cauza lipsei de reformă a Ucrainei, cum ar fi continuarea detenţiei fostului prim-ministru Iulia Timoşenko.
Potrivit analistului politic Vladimir Fesenko, directorul Centrului pentru Studii Politice Aplicate, politicienii europeni încearcă să găsească o poziţie mai flexibilă faţă de Ucraina, dându-şi seama că există posibilitatea ca Ucraina să îşi îndrepte interesul spre Rusia în schimb.
Luna trecută, preşedintele Ianukovici şi-a anulat în ultimul moment o vizită la Moscova, unde trebuia să vorbească cu oficialii ruşi despre o uniune vamală sprijinită de Moscova, care include în prezent Rusia, Belarus şi Kazahstan – dar Rusia este nerăbdătoare ca Ucraina să se alăture.
Potrivit lui Igor Jdanov, şeful grupului ucrainean de experţi Open Policy, schimbarea planurilor lui Ianukovici a venit ca urmare a unei convorbiri telefonice cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. "Cred că lui Ianukovici i s-a spus că are şansa să semneze un acord de asociere în 2013 - de aceea vizita sa la Moscova a fost anulată", a susţinut Jdanov.
Mulţi politicieni europeni sunt reticenţi în privinţa semnării unui acord între Ucraina şi Rusia, a declarat Fesenko, "aşa că îi vor oferi Ucrainei şansa de a semna acest acord. Dar pentru asta, Ucraina trebuie cu siguranţă să îndeplinească cel puţin o parte din cerinţele Uniunii Europene, în special acele elemente legate de afacerile politice.
Dar potrivit lui Steven Pifer, fost ambasador al SUA în Ucraina şi în prezent asociat senior la Brookings Institution, Ucraina încearcă să inducă UE în eroare prin manifestarea unui interes în oferta Rusiei de a adera la uniunea vamală.
Într-un articol de opinie publicat în Financial Times, Pifer a declarat că "interesul Kievului faţă de uniunea vamală are drept scop creşterea îngrijorării Occidentului cum că "pierde" într-un fel Ucraina în favoarea Rusiei."
"Dl Ianukovici flirtează cu aderarea la uniunea vamală pentru a convinge Vestul să ignore regresia Ucrainei privind democraţia ", a spus el.
Sondajele de opinie arată că publicul din Ucraina susţine mai degrabă o integrare europeană a Ucrainei decât îndreptarea spre Rusia şi Asia.
Un sondaj publicat luna trecută de Centrul Razumkov arată că 42,4 la sută dintre alegătorii chestionaţi favorizează UE ca direcţie de integrare, iar 32,1 la sută ar prefera mai degrabă o asociere a Ucrainei cu Rusia.
Mai mult de două treimi din cei chestionaţi speră că cerinţele pentru reformă cerute de UE Ucrainei vor fi puse în aplicare.
Potrivit lui Fesenko, faptul că publicul susţine ideea semnării unui acord cu UE şi că acesta ar aduce beneficii intereselor economice ale preşedintelui Ianukovici ca şef al statului, face ca opţiunea UE să fie mai atractivă.
În ciuda sprijinului lor pentru o legătură mai apropiată cu UE, mulţi cetăţeni au unele îndoieli în legătură cu asta.