Rusia-Ucraina: Critici bazate pe interes

Pentru Rusia, Ucraina a fost şi rămâne cel mai important vecin în plan strategic şi economic. Cotidianul german Tagesspiegel analizează poziţia pe care conducerea rusă o ocupă în conflictul dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderul opoziţiei Iulia Timoşenko, aflată de luni de zile în detenţie.
(photos.com)
Epoch Times România
03.05.2012

Pentru Rusia, Ucraina a fost şi rămâne cel mai important vecin în plan strategic şi economic. Cotidianul german Tagesspiegel analizează poziţia pe care conducerea rusă o ocupă în conflictul dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderul opoziţiei Iulia Timoşenko, aflată de luni de zile în detenţie.

În calitate de lider al opoziţiei şi din cauza caracterului său non-conciliant, fostul şef al guvernului ucrainean reprezintă o permanentă ameninţare pentru Viktor Ianukovici, în orice caz în libertate.

'Este absolut inadmisibil să-ţi persecuţi adversarii politici', a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev referitor la cazul Timoşenko. Cu toate acestea, constată publicaţia germană, criticile din partea Rusiei la adresa autorităţilor ucrainene au un dublu substrat: cei 7 ani pedeapsă cu închisoarea au fost primiţi de Timoşenko inclusiv pe baza acuzaţiilor privind depăşirea împuternicirilor sale în timpul semnării acordurilor în domeniul gazului cu omologul său rus Vladimir Putin.

În acelaşi timp, acuzând acţiunile puterii ucrainene, Moscova 'a reuşit să se întindă într-un spagat politic incomod', pentru că tocmai Rusia este cea care nu se prea sinchiseşte de liderii opoziţiei, temându-se de reeditarea unor scenarii revoluţionare. În afară de aceasta, atât Dmitri Medvedev, cât şi Vladimir Putin sunt nevoiţi să audă la adresa lor critici în legătură cu faptul că îi trimit în lagăre îndepărtate pe oponenţii politici 'extrem de periculoşi', pe baza unor acuzaţii economice fabricate: o dovadă în acest sens o constituie cazul fostului magnat Mihail Hodorkovski.

Potrivit Tagesspiegel, sprijinul faţă de Iulia Timoşenko pe care îl demonstrează Moscova are legătură în primul rând cu faptul că, atât din punctul de vedere al Kremlinului, cât şi din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, în Ucraina nu se mai acordă suficientă atenţie intereselor ruseşti. Ucraina de astăzi nu se grăbeşte să adere la Uniunea Vamală patronată de Rusia şi nici la Uniunea Euro-Asiatică, preferând integrarea cu Occidentul, începută de predecesorul lui Ianukovici, Viktor Iuşcenko, şi de premierul Iulia Timoşenko. Însă, dacă Ucraina, cu populaţia sa numeroasă şi cu marele său potenţial economic, 'va ieşi din cadru', aceste proiecte îşi vor pierde din forţa lor atractivă, conştientizează liderii ruşi.

În afară de aceasta, Moscova este nevoită să constate, spre nemulţumirea sa, că Ianukovici se opune privatizării de către monopolul rus Gazprom a obiectivelor sistemului ucrainean de transport al gazului, considerând-o o încercare de a uzurpa suveranitatea Ucrainei, şi cere noi negocieri pe marginea acordurilor gazifere, conchide cotidianul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor