Rusia: Turcia ar trebui să îşi retragă forţele din Irak

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a denunţat prezenţa soldaţilor turci pe teritoriul irakian ca fiind “inacceptabilă” şi a cerut Ankarei să se retragă din ţara arabă.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.05.2016

“Cerem ca Turcia să îşi retragă soldaţii de pe teritoriul irakian pentru a consolida suveranitatea Irakului”, a declarat agenţia rusă de ştiri RIA, citându-l pe Lavrov marţi.

În decembrie 2015, Turcia a trimis aproximativ 150 de soldaţi, echipaţi cu arme grele şi susţinuţi de 20 până la 25 de tancuri, în suburbiile oraşului Mosul, capitala provinciei irakiene nordice Nineveh.

Ankara a susţinut că staţionarea soldaţilor săi face parte dintr-o misiune de pregătire şi echipare a forţelor kurde peshmerga din Irak, care luptă împotriva teroriştilor Daesh (sau Statul Islamic). Dar, Bagdadul a denunţat mişcarea neautorizată ca o încălcare a suveranităţii naţionale irakiene.

“Acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Lavrov, făcând referire la menţinerea soldaţilor turci pe teritoriul irakian. “În principiu, cred că ceea ce fac turcii merită o atenţie publică mai mare din partea partenerilor noştri occidentali”.

Lavrov a susţinut că Moscova asistă Irakul în combaterea terorismului prin furnizarea de arme pentru Bagdad şi luptătorii kurzi din ţară.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Rusiei să îşi retragă forţele din Siria, unde armata rusă desfăşoară o campanie aeriană aprobată de guvernul din Damasc împotriva grupurilor teroriste ce operează în ţara arabă. Dar SUA şi aliaţii săi regionali şi occidentali acuză Moscova că a folosit campania doar pentru a întări poziţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, atacând în mare parte poziţii ale forţelor rebele moderate care luptă atât împotriva lui Assad cât şi a grupurilor teroriste.

Lavrov a mai declarat că amânarea lansării raidurilor aeriene împotriva grupurilor teroriste care nu s-au alăturat acordului de încetare a focului în Siria va expira în această săptămână. Acordul de încetare a ostilităţilor în Siria, intermediat de SUA şi Rusia, a fost aplicat în luna februarie în încercarea de a facilita dialogul între taberele rivale implicate în conflictul sirian.

Moscova a prezentat în această lună o propunere pentru lansarea unor atacuri aeriene comune cu Washingtonul, dar până în prezent SUA a refuzat să coopereze.

În plus, comentând relaţiile tensionate dintre Moscova şi Ankara, Lavrov a susţinut că depinde de Turcia să iniţieze normalizarea legăturilor prin transmiterea scuzelor pentru doborârea bombardierului rusesc în noiembrie 2015 lângă graniţa turco-siriană.

“Am declarat că Turcia ar trebui să ceară scuze şi să ofere compensaţii pentru pierderile suferite în urma acelei acţiuni ilegale şi a acelei crime de război”, a precizat Lavrov.

Turcia a doborât un bombardier rusesc Su-24M Fencer care avea doi piloţi la bord, susţinând că avionul a pătruns în spaţiul aerian turcesc. Moscova a negat acuzaţiile, susţinând că avionul său a fost doborât în spaţiul aerian sirian.

După ce avionul rusesc a fost lovit, cei doi piloţi s-au paraşutat, unul dintre ei fiind ucis în aer de militanţii aflaţi la sol în Siria. Celălalt pilot a supravieţuit şi a fost recuperat de armata siriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor