Turcia zguduită de un nou atentat cu bombă. Forţele de securitate, vizate de atac

Două atacuri cu bombe, desfăşurate împotriva forţelor de securitate din sud-estul majoritar kurd al Turciei, au provocat moartea a şase persoane. Atacurile au avut loc la câteva ore după ce avioane de luptă turceşti au lovit în nordul Irakului mai multe tabere ce aparţineau PKK.
Forţe de securitate turceşti în oraşul Silopi.
Forţe de securitate turceşti în oraşul Silopi. (Captură Foto)

Un atac cu bombă, ce a avut loc luni în oraşul predominant kurd Silopi din sud-estul Turciei, a provocat moartea a cel puţin şase persoane şi rănirea a aproximativ 19, conform agenţiei de ştiri de stat. Atacatorii au detonat bomba în timp ce trecea un vehicul al poliţiei.

Vehiculul poliţiei patrula pe străzi, la o lună după ce forţele de securitate au pus capăt operaţiunilor militare care urmăreau să alunge militanţii kurzi din oraşul Silopi. Aceştia sunt suspectaţi că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Silopi şi alte câteva oraşe şi districte din sud-estul Turciei au fost plasate sub stare de asediu, în condiţiile în care forţele de securitate turceşti s-au luptat cu militanţii kurzi.

Atacul din Silopi a fost declanşat de un dispozitiv exploziv improvizat ascuns în interiorul unei gropi la marginea drumului, a susţinut agenţia de ştiri Anadolu.

Anterior, în aceeaşi zi, în apropierea oraşului estic Van, PKK a detonat o bombă similară de la distanţă, vizând un vehicul blindat. Doi ofiţeri de poliţie au fost ucişi şi un al treilea a fost rănit, au declarat surse.

Luptele dintre forţele de securitate turceşti şi PKK au devenit tot mai intense de la prăbuşirea în iulie 2015 a unui acord de încetare a focului ce a reziatat timp de doi ani. Guvernul din Ankara a refuzat să se întoarcă la masa negocierilor şi a promis că va lichida PKK, care este considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, Europa şi SUA.

De la prăbuşirea acordului de încetare a focului, PKK a atacat cu bombe vehicule ce transportau personal poliţienesc şi militar.

PKK are baza într-o regiunea izolată montană din nordul Irakului, care se învecinează cu teritoriile sudice ale Turciei. Grupul a lansat o rebeliune împotriva statului turc în 1984 şi de atunci peste 40.000 de persoane au fost ucise în aceste conflict.