Rusia trimite nave suplimentare în Siria

După ce SUA a declarat, în urmă cu câteva zile, că suspendă discuţiile cu Rusia privind revitalizarea unui armistiţiu prăbuşit în Siria, Kremlinul a anunţat că va trimite alte două nave în Mediterană.
Corvetă rusească (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.10.2016

Rusia a declarat, miercuri, că două dintre navele sale de luptă s-au întors în Mediterană pentru a se alătura forţelor ruseşti prezente în zonă. Preşedintele Vladimir Putin a deschis noua sesiune a Parlamentului printr-un apel pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare a Rusiei, ca ţara să rămână puternică.

“Trebuie să ne întărim securitatea şi capacitatea de apărare a ţării pentru a ne afirma poziţia pe scena internaţională”, a declarat Putin deputaţilor.

Decizia de a trimte mai multe nave a fost luată la o zi după ce Moscova a anunţat că a trimis sistemul său de apărare antirachetă S-300 la unitatea maritimă din Tartus, Siria, în condiţiile amplificării tensiunilor cu Washingtonul.

Cele două corvete din clasa Buyan – cea mai mică clasă de nave de luptă – s-au întors în Mediterană după o desfăşurare anterioară în largul coastei siriene, unde au lansat lovituri cu rachete asupra unor ţinte terestre din Siria pe 19 august.

Un purtător de cuvânt al Flotei din Marea Neagră a declarat agenţiilor ruse de ştiri că navele de luptă au părăsit, marţi, portul din Crimeea, ca parte a unei “rotaţii planificate” a forţelor maritime ruseşti în regiune.

Rusia a precizat, luna trecută, că va trimite, de asemenea, şi singurul său portavion în regiune, pentru a sprijini campania de bombardamente din Siria.

Cele mai recente mişcări au loc în condiţiile în care discuţiile pentru revitalizarea armistiţiului sirian prăbuşit au fost suspendate de SUA din cauza sprijinului aerian acordat de Moscova guvernului din Damasc.

Rusia se confruntă în prezent cu cea mai lungă criză economică din timpul domniei de 16 ani a lui Vladimir Putin, în condiţiile în care conflictul din Ucraina şi campania rusească de bombardamente din Siria, ce durează de un an, au făcut ca tensiunile cu Occidentul să ajungă la cele mai ridicate niveluri întâlnite în Războiul Rece.

Putin s-a adresat Dumei de Stat după o victorie categorică a partidului de guvernământ Rusia Unită în alegerile de luna trecută, victorie ce ar putea netezi drumul pentru ca liderul de la Kremlin să obţină şi cel de-al patrulea mandat în alegerile prezidenţiale din 2018.

Discursul său s-a concentrat în prezent pe nevoia de a menţine Rusia “puternică”.

“Trebuie să fim uniţi, să ne coordonăm eforturile, obligaţiile şi drepturile pentru a menţine dreptul istoric suprem al Rusiei – acela de a fi puternică”, a declarat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor