Rusia desfăşoară în Siria un sistem de interceptare a rachetelor de croazieră

Războiul din Siria se amplifică pe zi ce trece. După prăbuşirea armistiţiului şi anunţul făcut de SUA că suspendă negocierile cu Rusia privind pacea în zonă, Kremlinul a trimis în ţara arabă un sistem complex antirachetă.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.10.2016

Siria a primit din partea Rusiei un sistem modern SC-300V4 de rachete de rază super lungă de acţiune. Sistemul este capabil să intercepteze rachetele de croazieră.

Sistemul a fost livrat în weekend la baza maritimă din oraşul sirian Tartus, a anunţat Fox News citând surse din Washington.

Acesta este primul caz în care sistemul SC-300V4 este livrat în afara Rusiei, a declarat Fox. În acelaşi timp, unele surse au indicat faptul că, Statul Islamic şi grupul Jabhat en-Nusra nu au niciun fel de rachete antiaeriene sau de croazieră pe care le-ar putea intercepta sistemul rusesc.

Analiştii consideră că apariţia sistemului SC-300V4 în Siria ar putea însemna faptul că, Rusia depune mari eforturi pentru a se apăra împotriva unor potenţiale atacuri din partea SUA şi ale aliaţilor săi.

SC-300V4 este un sistem de apărare antiaeriană şi antirachetă. Rusia exportă în general o versiune a sistemului, şi anume S-300VM Antey-2500.

Raza de acţiune a sistemului este de aproximativ 400 de km şi acesta poate distruge, printre altele, rachete tactice şi balistice de rază medie.

Anul trecut, Rusia a anunţat oficial desfăşurarea de sisteme S-400 la baza rusească din Latakia, Siria, după ce forţa aeriană turcă a doborât un bombardier rusesc Su-24 în zona graniţei turco-siriene.

Luni, Departamentul de Stat American a anunţat oficial suspendarea discuţiilor cu Rusia privind relansarea unui armistiţiu în Siria. John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului, a declarat că SUA nu mai are răbdare. În acelaşi timp, Washingtonul va menţine contactele militare cu Moscova pentru a evita incidente în spaţiul aerian sirian.

În 22 septembrie, armata siriană a lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Alep care a fost precedată de un armistiţiu ce a durat o săptămână, intrat în vigoare în 12 septembrie ca urmare a unor acorduri între Moscova şi Washington. Totuşi, pe 19 septembrie, rebelii şi apoi armata siriană au reluat ostilităţile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor