Separatiştii din Ucraina îşi aleg conducerea în cadrul unor alegeri disputate


Membrii unei comisii electorale locale golesc o urnă de vot la o secţie de votare din Doneţk, 2 noiembrie 2014.
Membrii unei comisii electorale locale golesc o urnă de vot la o secţie de votare din Doneţk, 2 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei şi-au ales o conducere separatistă în cadrul unor alegeri desfăşurate duminică, pe care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko le numeşte drept o “farsă.”

Liderul rebel Alexander Zakharchenko, de meserie electrician în sectorul mineritului, a câştigat 81% dintre voturi, conform sondajelor rebelilor referitoare la alegeri, înrăutăţind conflictul dintre Rusia şi Occident.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au denunţat deja aceste alegeri ca fiind ilegale, dar Rusia a declarat că va recunoaşte rezultatul, intensificând astfel criza care a început cu răsturnarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-Moscova în luna februarie.

Poroşenko a declarat că pseudoalegerile din regiunea ucraineană estică rebelă Doneţk şi Lugansk reprezintă o “farsă, (desfăşurată) sub tunurile tancurilor şi a mitralierelor.”

“Sper că Rusia nu va recunoaşte aşa zisele alegeri deoarece ele reprezintă o încălcare evidentă a protocolului de la Minsk din 5 septembrie, care a fost semnat de asemenea de reprezentantul Rusiei”, a declarat acesta referindu-se la un acord internaţional de pace încheiat în vederea încetării conflictului sângeros dintre separatişti şi trupele ucrainene.

În Doneţk, fosta capitală industrială din estul Ucrainei şi fortăreaţa politică şi militară a separatiştilor, muzica sovietică a răsunat la difuzoare în faţa unei secţii de votare pe care a fost atârnat steagul separatiştilor cu negru şi albastru.

În regiunea care este neglijată de ani de zile şi este în mijlocul conflictelor puternice de câteva luni, vorbitorii de limbă rusă îngrijoraţi de noul guvern pro-european din Kiev au ieşit la vot în ciuda temperaturilor foarte scăzute.

Oamenii au adus camioane cu morcovi, cartofi şi verze la secţiile de votare, unde le-au vândut pentru câţiva bănuţi celor care aşteptau la coadă.

Între timp, Uniunea Europeană a repetat obiecţiile pe care cancelarul german Angela Merkel le-a făcut cunoscute vineri preşedintelui rus Vladimir Putin şi a declarat că blocul nu va recunoaşte votul.

"Consider că alegerile prezidenţiale şi parlamentare de astăzi din Republica Populară Doneţk şi Lugansk sunt un nou obstacol în calea pentru pace în Ucraina. Votul este ilegal şi nelegitim şi Uniunea Europeană nu îl va recunoaşte", a declarat Federica Mogherini, şeful pentru politică externă din UE.

Liderii Angela Merkel şi Vladimir Putin au avut vineri o conferinţă telefonică alături de preşedintele francez Francois Hollande şi de preşedintele ucrainean Petro Poroşneko. În cadrul şedintei, Merkel şi Hollande au subliniat faptul că poate avea loc doar un scrutin sub legea ucraineană. Liderii europeni au fost uniţi în ceea ce priveşte această chestiune şi au căzut de acord asupra ei în cadrul unui summit desfăşurat săptămâna trecută în Bruxelles.

Consolidarea puterii

Unele dintre cele mai puternice bombardamente de artilerie din ultimele câteva săptămâni au putut fi auzite cu doar câteva ore înaintea acestor pseudoalegeri, iar într-un district nordic al regiunii Doneţk focurile de artilerie au putut fi auzite şi în timpul alegerilor.

Armata ucraineană a declarat că trei soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, doi dintre ei fiind victime ale unei explozii la un punct de control în apropierea oraşului Mariupol, aflat sub control ucrainean.

Deşi a fost încălcat sporadic, acordul din 5 septembrie a permis o aparentă întoarcere la normalitate în Doneţk, după violenţele care au luat viaţa a peste 4.000 de oameni.

Potrivit Kievului, acordul din Minsk, semnat de liderii rebeli şi delegaţi din Kiev, Rusia şi ai OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), pe baza legii ucrainene, permite alegeri doar pentru oficiali locali.

Dar planul rebelilor de a-şi alege lideri şi instituţii în teritoriul separatist din regiunile Doneţk şi Lugansk încalcă acest acord, declară Kievul.

Într-o relatare a Interfax, Ministerul rus de Externe a făcut apel pentru un “dialog între autorităţile centrale ucrainene şi reprezentanţii din Donbas, în conformitate cu acordul din Minsk.”

Zakharchenko, actualul premier rebel ale cărui afişe electorale sunt lipite peste tot în Doneţk, a fost aproape sigur că va câştiga alegerile şi va conduce autoproclamata Republică Populară Doneţk.

Alegerea lui Zakharchenko ca lider rebel nu vesteşte mari schimbări în regiunea care este tot mai dependentă de suportul financiar şi politic al Rusiei.

Rebelii susţin că alegerile vor legitimiza conducerea separatistă şi vor consolida puterea, în mijlocul unei crize umanitare care va fi intensificată de iarna care vine.

Ei au adus observatori din Europa şi Oseţia de Sud şi Abhazia, regiuni susţinute de Rusia şi care s-au separat de Georgia în 2008.

Entuziasmul pentru cauza rebelă, care şi-a atins apogeul în estul Ucrainei vorbitor de limbă rusă după alungarea de la putere a preşedintelui ucrainean pro-rus Victor Ianukovici, s-a calmat după ce violenţele au forţat închiderea băncilor şi a multor magazine, lăsând oamenii fără locuri de muncă.

Secţiile de votare au atras un flux constant de oameni duminică, dar mulţi rezidenţi din Doneţk consideră că votul nu va schimba nimic şi că se îndoiesc de validitatea acestuia, ţinând cont că nu sunt liste de alegători.

“Nu văd de ce ar trebui să votez. Nu se va schimba nimic şi alegerile acestea nu sunt pentru cetăţenii din Doneţk. Ele sunt pentru rebeli”, a spus Vitali, un localnic de 34 de ani.