Kievul intenţionează să-şi 'recupereze' regiunile din est (şeful diplomaţiei ucrainene)
alte articole
Autorităţile de la Kiev intenţionează să-şi 'recupereze' regiunile din estul Ucrainei, după alegerile care au avut loc duminică în regiunile separatiste, a declarat ministru afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, într-un interviu publicat marţi de cotidianul german Bild.
'Câteva regiuni din estul Ucrainei se află de fapt sub controlul teroriştilor proruşi şi al trupelor ruse. Însă acestea sunt regiuni ucrainene şi noi le vom recupera', a asigurat Klimkin, întărind astfel înăsprirea de ton de luni a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.
Şeful diplomaţiei ucrainene nu a oferit niciun fel de precizări în legătură cu o eventuală ofensivă militară, în timp ce ultima ofensivă a trupelor guvernamentale, de la sfârşitul lui august, a avut o turnură dureroasă. Pe punctul de a suprima rebeliunea, armata ucraineană s-a lovit de separatiştii susţinuţi, potrivit Kievului şi Occidentului, de trupe regulate ruseşti, lucru dezminţit de Moscova.
La fel cum a făcut Poroşenko luni, Klimkin a calificat scrutinul de duminică, condamnat de Occident, dar recunoscut de Rusia, drept 'încălcare majoră' a protocolului de la Minsk, încheiat la 5 septembrie între Kiev şi separatişti, cu participarea Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
'Nu ştiu dacă se poate vorbi de un eşec total (al procesului de pace), însă recunoaşterea 'votului' de către Rusia compromite grav punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk', a atenţionat şeful diplomaţiei ucrainene, îndemnându-i pe occidentali să pună 'mai multă presiune' pe Kremlin şi să înăsprească sancţiunile la adresa Rusiei.
De asemenea, şeful diplomaţiei a denunţat 'incursiunile repetate din partea a numeroşi soldaţi ruşi' în regiunile rebele din Doneţk. 'Forţele ucrainene sunt gata să-şi apere ţara, într-o măsură în care nu au mai fost niciodată', a avertizat Pavelo Klimkin, în versiunea electronică a interviului publicat de Bild.
În Ucraina, la două zile după scrutinul separatist, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare se reuneşte marţi pentru a discuta mai ales pe marginea suprimării legii privind 'statutul special' al regiunilor separatiste, aprobat în septembrie şi care le acordă, pentru trei ani, o largă autonomie.