UE ar putea înăspri sancţiunile la adresa Rusiei (Vygaudas Usackas)

(photos.com)

Uniunea Europeană (UE) ar putea revizui sancţiunile la adresa Rusiei în direcţia înăspririi acestora, dat fiind comportamentul UE în estul Ucrainei, unde duminică au avut loc 'alegeri' nerecunoscute de Occident, a declarat ambasadorul UE în Rusia, Vygaudas Usackas, într-o conferinţă susţinută la Universitatea Tehnologică din Kaunas, informează portalul de ştiri estonian Delfi, citat de Unian.

'Poziţia noastră a fost mereu una consecventă: în funcţie de situaţia din estul Ucrainei, de felul în care Rusia va contribui sau nu la stabilizarea situaţiei, UE va lua o decizie privind revizuirea sancţiunilor într-o direcţie sau alta', a subliniat Usackas.

Potrivit ambasadorului UE în Rusia, deocamdată nu există motive pentru anularea sancţiunilor, deoarece Moscova nu a recunoscut încă în mod direct rezultatele 'alegerilor' din estul Ucrainei şi pe de o parte vorbeşte despre respectarea voinţei exprimate de oameni, iar pe de altă parte despre respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

'Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk şi stabilizarea situaţiei din Ucraina - iată ce ar fi constituit un motiv pentru revizuirea sancţiunilor (în direcţia temperării lor). Opinia noastră este unanimă: alegerile care s-au desfăşurat în neconformitate cu legislaţia Ucrainei contravin Memorandumului de la Minsk. Noi, UE, evaluăm aceste 'alegeri' în mod negativ, nu le recunoaştem, iar acest lucru devine încă o piedică în calea soluţionării paşnice' (a situaţiei din estul Ucrainei), a spus Vygaudas Usackas.

Noul Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, care şi-a intrat în atribuţii sâmbătă, a criticat ferm aşa-zisele alegeri care au avut loc duminică în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, calificându-le drept 'piedică' în calea restabilirii păcii în Ucraina.

Anterior se anunţa că UE şi-ar putea înăspri sancţiunile la adresa Rusiei, dacă aceasta va recunoaşte 'alegerile' din republicile separatiste Lugansk şi Doneţk.