Rusia susţine că dispune de noi date ce arată că separatiştii nu au doborât zborul MH17
alte articole
Ministerul rus al Apărării a publicat noi date oferite de radar, susţinând că acestea arată că racheta care a doborât zborul malaezian MH17 în estul Ucrainei în 2014 nu a fost lansată din teritoriul controlat de separatiştii susţinuţi de Rusia.
Ministerul a făcut anunţul la o conferinţă de presă ce a avut loc luni la Moscova, cu două zile înainte ca o echipă de investigaţie olandeză să publice propriile sale descoperiri în ceea ce priveşte prăbuşirea zborului MH17.
Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit în incidentul din 17 iulie 2014, care a avut loc în contextul conflictului din regiunea estică ucraineană Donbas.
Rusia a negat acuzaţiile că rebelii au lansat racheta, oficialii ruşi susţinând că noile date vor fi predate investigatorilor olandezi.
Investigaţia internaţională colectează dovezi pentru formularea de acuzaţii penale împotriva celor responsabili.
“Faptul că Ucraina nu a publicat încă informaţii de la staţia de radar sugerează că locaţia de unde a fost lansată racheta – dacă a fost o rachetă Buk – s-a aflat în teritoriul controlat de forţele armate ucrainene”, a declarat luni comandantul Andrei Koban în timpul unei conferinţe de presă.
Nu a fost imediat clar de ce oficialii ruşi au aşteptat până acum pentru a publica informaţiile.
Dar un grup din Marea Britanie, format din cercetători semi-amatorişi cunoscut sub numele de Bellingcat, a declarat că noile date contrazic informaţiile publicate anterior de Moscova, care susţineau că un avion de luptă Suhoi Su-25 s-a aflat în vecinătatea avionului de pasageri malaezian în momentul prăbuşirii acestuia.
La doar câteva zile după incident, oficialii ruşi au susţinut că avionul Su-25 era ucrainean şi că acesta a lansat racheta care a lovit zborul malaezian MH17, provocând prăbuşirea lui.
Bellingcat, care a găsit breşe în anunţurile făcute în trecut de Rusia în privinţa doborârii zborului MH17, a declarat într-un mesaj postat luni pe Internet că noile date publicate de ruşi nu prezintă niciun fel de indicaţii că un avion Su-25 s-ar fi aflat în vecinătatea avionului malaezian.
În plus, grupul a declarat că informaţiile furnizate de radar au arătat că, în mod contrar datelor publicate anterior de Ministerul rus al Apărării, zborul MH17 nu a efectuat o schimbare bruscă în traseul său de zbor înainte de a fi doborât.
Agenţia olandeză însărcinată cu investigaţia internaţională a concluzionat anul trecut că o rachetă antiaeriană de producţie rusească Buk, numită SA-11 de NATO, a fost lansată din teritoriul controlat de separatişti.
Comitetul Olandez pentru Siguranţă nu a specificat însă cine ar putea fi responsabil pentru lansarea rachetei.
Totuşi, olandezii au identificat o zonă de 320 km pătraţi de unde ar fi fost lansată racheta, adăugând că acel teritoriu era controlat în întregime la acea vreme de separatiştii susţinuţi de ruşi.