Firmă de avocatură australiană dă în judecată Rusia pentru doborârea zborului MH17 în Ucraina

O firmă de avocatură australiană a depus o plângere împotriva Rusiei şi a preşedintelui Putin şi doreşte să obţină milioane de dolari pentru fiecare pasager ucis în urma doborârii zborului malaezian MH17 în estului Ucrainei în 2014. Toţi cei 298 de pasageri aflaţi la bord au murit.
Rămăşiţele zborului malaezian MH17 în regiunea ucraineană Doneţk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.05.2016

Rudele victimelor zborului MH17 intenţionează să obţină compensaţii din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform ediţiei de sâmbătă a ziarului australian Sydney Morning Herald.

Avionul malaezian a fost doborât în timp ce se afla pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur în 2014, având 298 de persoane la bord. Avionul survola estului Ucrainei într-un moment în care aveau loc lupte grele între rebelii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene.

O echipă internaţională de investigatori, condusă de Olanda, a concluzionat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer. Consiliul de Securitate Olandez, totuşi, nu a fost capabil să spună cine a lansat racheta.

Mulţi oficiali şi experţi occidentali au învinuit rebelii susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei pentru doborârea avionului civil.

Conform ziarului australian, firma de avocatură LHD din Sydney i-a menţionat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi Federaţia Rusă în cererea lor de despăgubiri. Firma reprezintă 33 de rude ale victimelor, inclusiv 8 din Australia şi Noua Zeelandă.

Avocaţii intenţionează să obţină câte 7,2 milioane de dolari pentru fiecare victimă.

Reacţii

Plângerea susţine că Rusia a încercat să ascundă implicarea sa în această tragedie. Kremlinul a eşuat să desfăşoare o investigaţie internă, a refuzat să ajute la reconstrucţia cabinei pilotului şi aparent a pus un grup de hackeri să atace website-ul investigatorilor occidentali, conform actelor înregistrate de LHD.

Jerry Skinner, co-asociat al LHD, a declarat că a cerut Rusiei un răspuns. Totuşi, nu a aflat nimic de la Kremlin, din partea ambasadei ruse sau de la persoanele de contact.

Kremlinul, răspunzând la rapoartele de sâmbătă, a susţinut că nu are nicio informaţie despre plângerea care vizează Rusia şi preşedintele rus.

Ministrul adjunct rus al Apărării, Gheorghi Matiuşkin, a susţinut într-un interviu cu postul de radio Ekho Moskvî că “nu are rost să comenteze” în acest moment problema.

Orice proces adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului va avea loc doar “atunci când este comunicat oficial şi acest lucru nu s-a întâmplat până acum”, a declarat Matiuşkin, care îndeplineşte de asemenea şi funcţia de delegat al Moscovei la Curtea din Strasbourg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor