Raport Bellingcat găseşte o nouă posibilă legătură între lansatorul rusesc Buk şi doborârea zborului MH17
alte articole
Un nou raport publicat de website-ul Bellingcat a dezvăluit noi informaţii despre lansatorul de rachete antiaeriene BUK care, aparent, a fost folosit pentru doborârea zborului malaezian MH17 în estul Ucrainei în iulie 2014. Investigaţia a identificat caracteristicile unui lansator de rachete antiaeriene Buk observat în regiune şi a găsit o legătură între acesta şi o unitate staţionată în oraşul Kursk din sud-vestul Rusiei.
Întrebarea privind cine sunt responsabilii pentru doborârea zborului MH17 este unul dintre cele mai controversate aspecte ale crizei din Ucraina, în condiţiile în care toate părţile implicate în conflictul separatist ucrainean se acuză reciproc de distrugerea avionului cu pasageri civili. Cazul a generat un număr mare de teorii şi contra-teorii.
Ucraina şi Occidentul au susţinut că separatiştii susţinuţi de ruşi au lansat racheta. Rusia a contestat în mod consistent astfel de acuzaţii şi a prezentat o serie de teorii alternative care indică faptul că vinovatul ar fi forţele militare ucrainene. O investigaţie oficială condusă de Olanda lucrează în prezent pentru a identifica vinovaţii, dar rezultatele nu sunt aşteptate decât în cea de-a doua parte a acestui an.
Bellingcat, un grup de investigatori semi-amatori, a lucrat timp de aproape 2 ani pentru a ajunge la propriile lor concluzii. Ei s-au concentrat pe detalii ale echipamentelor – comparând tipurile de echipamente folosite de forţele ucrainene şi ruseşti şi căutând imagini din surse publice cu rachete şi lansatoare de rachete despre care se ştie că au fost operate în estul Ucrainei în ziua în care a fost doborât zborul MH17. Oficialii ruşi au contestat în repetate rânduri competenţa investigatorilor de la Bellingcat pentru a desfăşura o astfel de activitate.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat în 4 mai că identitatea grupului Bellingcat este necunoscută şi, prin urmare, suspectă. Mai mult, el a evitat întrebările adresate Ministerului rus al Apărării despre inscripţiile pe lansatorul Buk. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a susţinut că o declaraţie oficială va fi făcută doar după ce experţii ruşi au timp pentru a studia cel mai recent raport al Bellingcat.
În raportul lor, publicat în 3 mai, echipa Bellingcat a susţinut că a identificat respectivul lansator Buk ca având numărul serial 332. Imaginile cu lansatorul Buk necunoscut din estul Ucrainei au arătat o cifră trei şi o cifră doi vopsite pe partea laterală a acestuia, cifrele fiind separate de un număr neclar. Bellingcat a cercetat reţelele sociale ruseşti pentru a găsi fotografii mai vechi cu lansatoare Buk din Kursk şi care aveau insemnele 312, 322 şi 332.
Pe lângă numerele 3 şi 2, misteriosul lansator Buk înfăţişa îndoituri (unice) pe blindajul de protecţie, care se aliniază cu şasiul său, iar una dintre roţile sale nu se potrivea cu celelalte. Echipa a mai observat că toate lansatoarele Buk au aranjamente unice de cabluri care conectează şasiul de turela rotativă. Comparând aceste trăsături cu lansatoarele ucrainene Buk cunoscute şi cu unităţile ruseşti din Kursk, echipa a concluzionat că există o potrivire între lansatorul suspectat de doborârea zborului MH17 şi lansatorul rusesc Buk cu numărul 332.
Totuşi, Rusia a răspuns la noile descoperiri ale Bellingcat cu propriile sale teorii. Anul trecut, producătorul lansatorului Buk, Almaz-Antei, a desfăşurat o conferinţă de presă în cadrul căreia a susţinut că o rachetă Buk din era sovietică, care nu se mai află serviciul armatei ruseşti, este singurul tip de armă capabil să producă tipul de daune văzute pe corpul avionului doborât.
Când au fost găsite pe Internet fotografii cu acele rachete fiind de fapt în serviciul armatei ruseşti, Almaz-Antei a negat faptul că tipul de daune au fost vreodată prezente pe fuzelajul zborului MH17.
Este puţin probabil ca acest raport al Bellingcat să schimbe poziţia vreuneia dintre tabere asupra vinovatului pentru doborârea avionului malaezian.