Rusia şi Ucraina pun jos cuţitele până la sfârşitul lui martie în privinţa gazului rusesc
focus
alte articole
Rusia şi Ucraina au ajuns luni seară la un acord pentru a asigura livrările de gaze naturale către estul Ucrainei până la sfârşitul lunii martie, evitând posibilele suspendări ce ar fi afectat livrările către Uniunea Europeană.
Cele două ţări au purtat în anii trecuţi câteva războaie în privinţa preţului la gaze şi Moscova a ameninţat că va închide marţi robinetul către Ucraina dacă nu va fi plătită anticipat, conform unui acord din octombrie 2014, aşa numitul pachet de iarnă, susţine US News.
“Sunt mulţumit că am reuşit să asigurăm aplicarea deplină a pachetului de iarnă pentru gazul necesar în Ucraina”, a declarat şeful UE pentru energie Maros Sefcovici după medierea discuţiilor de urgenţă dintre ministrul rus al energiei Alexander Novak şi omologul său ucrainean Vladimir Demcişin.
Demcişin a declarat că ambele părţi au căzut de acord să respecte regulile până la sfârşitul lunii martie.
Conform acordului încheiat la Bruxelles, compania ucraineană de stat Naftogaz va plăti în avans şi va comanda o cantitate suficientă de gaz pentru a asigura întregul consum intern pentru luna martie, şi va garanta livrările neîntrerupte de gaz către UE. La rândul ei, Gazprom a promis că va furniza zilnic o cantitate stabilită de gaz natural după cum s-a decis în acord.
Uniunea Europeană importa aproximativ 40% din gazul său din Rusia, dintre care jumătate trece prin Ucraina.
Disputa pentru gaz dintre Ucraina şi Rusia a fost complicată de livrările de gaz către estul ucrainean separatist, unde forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi duc un război care până acum s-a soldat cu peste 6.000 de morţi.
Kievul a blocat săptămâna trecută livrările de gaz către zonele ocupate de rebeli şi a forţat Rusia să pompeze gaz direct în acele zone. Rusia a declarat că acele livrări ar trebui considerate ca fiind exporturi de gaz către Ucraina.
Dar Kievul a declarat că nu va plăti gazul trimis direct în estul Ucrainei, conform US News.
Conform acordului de luni, Kievul şi Moscova au recunoscut că problema livrărilor de gaze în estul Ucrainei este complexă în termeni legali, tehnici şi politici şi au decis ca sunt necesare alte discuţii pentru a rezolva chestiunea.
Comisia Europeană a cerut celor două state să propună puncte acceptabile la viitoarele discuţii, ce vor avea loc înainte de sfârşitul acestei lu, cu scopul de a se încheia un nou acord pentru livrările de gaz pentru lunile următoare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.