Rusia şi Kazahstan evacuează peste 100.000 de persoane pe fondul celor mai grave inundaţii din ultimele decenii

Inundaţii în Rusia, 09 aprilie 2024 (Screenshot - X)
D.B.
10.04.2024

Rusia şi Kazahstan au ordonat evacuarea a peste 100.000 de persoane după ce topirea rapidă a zăpezii a făcut ca râurile să iasă din matcă, provocând cele mai grave inundaţii din zonă din ultimii 70 de ani, transmite Reuters.

Potopul de apă a copleşit zeci de aşezări din Munţii Urali, din Siberia şi zonele din Kazahstan aflate în apropierea unor râuri precum Ural şi Tobol, despre care oficialii locali au declarat că au crescut cu câţiva metri în doar câteva ore, atingând cele mai mari niveluri înregistrate vreodată.

Râul Ural, al treilea ca lungime din Europa, care curge prin Rusia şi Kazahstan şi se varsă în Marea Caspică, a ieşit vineri din matcă, inundând oraşul Orsk, situat la sud de Munţii Ural.

În aval, nivelul apei în Orenburg, un oraş cu aproximativ 550.000 de locuitori, a crescut până spre nivelul critic de 9,3 metri, în timp ce sirenele au avertizat că sunt iminente inundaţii majore. În prezent, nivelul apei este de 9,14 metri.

Sirenele din Kurgan, un oraş de pe râul Tobol, un afluent al Irtysh, au avertizat oamenii să părăsească zona imediat. De asemenea, a fost declarată stare de urgenţă în Tyumen, o importantă regiune producătoare de petrol din vestul Siberiei - cel mai mare bazin de hidrocarburi din lume.

"Pentru regiunile Kurgan şi Tyumen urmează încă zile dificile. Cu multă apă", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit cu omologul său kazah, Kassym-Jomart Tokayev, care a declarat că inundaţiile au fost probabil cele mai grave din ultimii 80 de ani. Peste 86.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor în Kazahstan.

Zonele cel mai grav afectate sunt regiunile Atyrau, Aktobe, Akmola, Kostanai, Kazahstanul de Est, Kazahstanul de Nord şi Pavlodar, cele mai multe dintre acestea având graniţă cu Rusia şi fiind traversate de râuri care îşi au originea în Rusia, cum ar fi Ural şi Tobol.

În Rusia, furia a izbucnit la Orsk, când cel puţin 100 de ruşi l-au implorat pe şeful Kremlinului să ajute şi au scandat "ruşine să vă fie ruşine" la adresa oficialilor locali despre care au spus că au făcut prea puţin.

Kremlinul a declarat că Putin este informat în permanenţă despre situaţie, dar că nu are planuri imediate de a vizita zona inundată, deoarece oficialii locali şi de urgenţă fac tot posibilul pentru a face faţă potopului.

Evacuaţi zona acum

În Kurgan, o regiune cu aproximativ 800.000 de locuitori, imaginile filmate cu drona au arătat casele tradiţionale ruseşti din lemn şi cupolele aurii ale bisericilor ortodoxe ruseşti blocate printre o întindere mare de apă.

În Orenburg, un oraş cu peste jumătate de milion de locuitori, drumurile au devenit adevărate râuri. Barajele şi digurile au fost consolidate pe măsură ce râul Ural a crescut până la aproape 10 metri înălţime.

Oficialii ruşi au afirmat că unii oameni au ignorat apelurile de evacuare. Guvernatorul din Kurgan, Vadim Şumkov, a îndemnat locuitorii să ia în serios avertismentele.

"Vă înţelegem foarte bine: Este greu să vă lăsaţi bunurile şi să vă mutaţi undeva la apelul autorităţilor locale. Este mai bine ca mai târziu să râdem împreună de hidrologi şi să îl lăudăm pe Dumnezeu pentru miracolul salvării noastre comune. Dar haideţi să o facem în viaţă", a declarat Şumkov.

În Kurgan, nivelul apei creştea în Tobol, iar Rusia a transmis că 19.000 de persoane sunt în pericol în regiune.

A fost prognozată şi o creştere a apelor în râul Ishim din Siberia, de asemenea un afluent al Irtysh, care împreună cu Ob, formează al şaptelea cel mai lung sistem fluvial din lume.

Nu a fost imediat clar de ce inundaţiile din acest an au fost atât de grave, deoarece topirea zăpezii este un eveniment anual în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor