Rusia şi Iranul încheie un acord de tipul “petrol pentru bunuri”. Petrodolarul scos din schemă
alte articole
Iranul a semnat un acord cu Rusia pe baza căruia s-a eliberat de petrodolar şi va da Rusiei petrol, la schimb pentru diverse bunuri. Anunţul a fost făcut de ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh, conform agenţiilor ruse de ştiri RIA şi TASS.
“Acordul a fost concluzionat. Acum doar aşteptăm ca partea rusă să îl implementeze. Nu avem nicio problemă; am semnat contractul, totul este coordonat între părţile implicate. Aşteptăm ca firmele petroliere ruseşti să trimită petroliere”, a declarat, fiind citat de agenţiile ruse de ştiri.
În timp ce sancţiunile împotriva Iranului au fost ridicate, restricţiile asupra comerţului cu dolari americani rămân în vigoare pentru băncile iraniene, fiind dificil ţării să vândă petrol pe piaţa liberă.
Acordul de 20 miliarde de dolari a fost semnat iniţial în aprilie 2014, când Iranul se afla sub presiunea sancţiunilor Occidentului datorita programului său nuclear. Comercianţii ruşi urmau să participe la vânzarea petrolului iranian. În schimb, Iranul a declarat că doreşte bunuri de bază şi tehnologie din Rusia.
În aprilie 2014, când a fost anunţat pentru prima dată acordul, Reuters a susţinut următoarele:
Iranul şi Rusia au făcut progres în privinţa unui acord de tipul “petrol pentru bunuri”, despre care unele surse susţin că va avea o valoare de până la 20 miliarde de dolari şi care va permite Teheranului să îşi crească exporturile vitale de energie în ciuda sancţiunilor aplicate de Occident, au declarat agenţiei Reuters persoane familiare cu negocierile.
În luna ianuarie, Reuters a relatat că Moscova şi Teheranul discutau despre un acord pe baza căruia ruşii vor “cumpăra” zilnic până la 500.000 de barili de petrol iranian cu echipamente şi bunuri ruseşti.
Casa Albă a declarat că un astfel de acord va genera “temeri serioase” şi va fi inconsistent cu discuţiile nucleare dintre marile puteri şi Iran.
Când sancţiunile împotriva Teheranului au fost ridicate în 2016, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat că acordul nu mai este necesar. Totuşi, Novak a precizat în martie 2017 că planul este din nou luat în considerare, Rusia cumpărând 100.000 de barili de petrol pe zi din Iran şi vânzând acestuia bunuri în valoare de 45 miliarde de dolari, conform Russia Today.
Rusia şi Iran au discutat despre energie, electricitate, energie nucleară, gaz şi petrol, precum şi despre cooperare în domeniul căilor ferate, industriei şi agriculturii.
Novak a anunţat în luna februarie că gigantul rus de stat Promsirieimport a fost autorizat de guvern să cumpere petrolul Iranului prin programul “petrol pentru bunuri”, care este studiat de ambele ţări. Între timp, ministrul iranian Zanganeh a fost citat de mass media ca afirmând că Iranul va fi plătit în numerar pentru jumătate din petrolul vândut Rusiei. Plăţile datorate pentru cealaltă jumătate a cantităţii de petrol vor fi acoperite în bunuri şi servicii, a adăugat ministrul.
Un raport publicat în luna februarie de Fondul Monetar Internaţional a susţinut că, în timp ce Iranul s-a reconectat la reţeaua SWIFT, încă există provocări semnificative care împiedică băncile iraniene să se reconecteze în totalitate cu băncile globale, adăugând că aceste provocări sunt cauzate de sancţiunile americane rămase în vigoare.
“Sancţiunile americane se aplică instituţiilor financiare şi companiilor americane, inclusiv filialelor lor care nu sunt în SUA (dar nu şi sucursalelor). Mai mult, cu foarte mici excepţii, companiilor şi persoanelor fizice care au legătură cu SUA continuă să li se interzică în general să facă afaceri cu Iranul, inclusiv cu guvernul iranian”, a precizat FMI.
“Restricţiile asupra dolarului american nu au fost ridicate şi acest lucru prezintă o provocare semnificativă pentru băncile ce nu se află în SUA, care ar face afaceri cu Iranul dar nu ar fi plătite în dolari americani”, a adăugat Fondul.