Tillerson nu exclude o eventuală întâlnire cu omologul său iranian

Secretarul de stat american a declarat că probabil va discuta în cele din urmă cu omologul său iranian, ministrul de Externe Javad Zarif, “la momentul potrivit”, deşi în momentul de faţă nu intenţionează să facă acest lucru.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Comentariile lui Rex Tillerson au fost făcute sâmbătă în Riad în timpul vizitei preşedintelui american Donald Trump în Arabia Saudită – prima oprire a lui Trump în cadrul primei călătorii în străinătate în noua sa poziţie.

De asemenea, comentariile au fost făcute la o zi după ce preşedintele iranian moderat Hassan Rouhani a recâştigat alegerile prezidenţiale, învingând un oponent mai radical – victorie care ar putea revigora eforturile de îmbunătăţire a legăturilor economice şi diplomatice cu Occidentul.

Tillerson a declarat că unul dintre obiectivele principale ale vizitei lui Trump în Arabia Saudită este de a reduce ameninţările prezentate de Iran în regiune.

Arabia Saudită, un aliat SUA condus de suniţi, şi Iranul, care este condus de musulmani şiiţi, rivalizează în privinţa sferei de influenţă în regiune.

Fiind întrebat dacă se va întâlni cu ministrul iranian de Externe Javad Zarif, secretarul de stat american a declarat că “nu va respinge nicio persoană care doreşte să discute” sau să poarte o conversaţie productivă.

Tillerson a adăugat că este foarte probabil că “vom discuta la momentul potrivit”.

În cadrul unei conferinţe comune de presă, Tillerson şi ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir au criticat Iranul pentru suportul pe care îl acordă luptătorilor străini în ţări precum Yemen, Irak şi Siria şi pentru ambiţiile sale nucleare.

Tillerson i-a cerut lui Rouhani să pună capăt susţinerii şi finanţării acordate de Iran grupurilor teroriste sau “forţelor destabilizatoare care există în această regiune”, după cum s-a exprimat oficialul american.

SUA şi alţi critici din Occident acuză Teheranul de sponsorizarea terorismului internaţional şi destabilizarea regiunii. În plus, regimul iranian este vizat de sancţiuni americane pentru programele sale de arme şi pentru încălcările drepturilor omului raportate în Iran.

Trump a fost primit cu căldură în timpul vizitei sale în Arabia Saudită, iar oficialii americani şi saudiţi au semnat în prima zi de discuţii tranzacţii comerciale în valoare de cel puţin 350 miliarde de dolari, inclusiv un acord militar şi de apărare în valoare de 110 miliarde de dolari, care urmăreşte să întărească armata saudită.