Marea Britanie evaluează sistemul de apărare al insulelor Falkland după acordul ruso-argentinian


Bombardierul rusesc Sukhoi Su-24.
Bombardierul rusesc Sukhoi Su-24. (Captură Foto)

Marea Britanie a decis să evalueze sistemul de apărare al Insulelor Falkland după ce au ieşit la iveală planurile Rusiei de a oferi Argentinei bombardiere de rază lungă. Avioanele de luptă, în schimbul cărora Moscova va primi carne de vită şi grâu, vor fi folosite pentru patrulare aeriană deasupra portului Stanley.

Mai mulţi oficiali din Ministerul britanic al Apărării se tem că Buenos Aires va primi avioanele cu mult timp înainte ca Marea Britanie să trimită în insule portavionul HMS Queen Elizabeth de 65.000 de tone şi mai multe avioane de luptă F-35B, care sunt planificate pentru anul 2020.

După reducerile din sectorul apărării, Insulele Falkland au rămas doar cu 4 avioane de luptă Typhoon ale Forţelor Regale Aeriene, rachete sol-aer Rapier şi aproximativ 1.200 de soldaţi, şi încă o navă de luptă a Marinei britanice care efectuează vizite în cursul anului.

Vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Argentina în luna iulie a pregătit cadrul pentru închirierea de către Rusia a 12 avioane de luptă supersonice Sukhoi Su-24 în schimbul produselor alimentare (grâu, carne de vită etc.) de care Moscova are nevoie datorită situaţiei economice dificile după implicarea ei în conflictul din estul Ucrainei.

Rusia şi-a intensificat legăturile cu Argentina începând cu 2010, când i-a oferit acesteia două elicoptere de atac Mi17 care sunt folosite de cea de-a 7-a Brigadă a Forţelor Aeriene Argentiniene.

Buenos Aires are nevoie să îşi înlocuiască flota aeriană uzată, dar încercările sale din ultimii doi ani au eşuat până acum.

În octombrie, ministrul argentinian al Apărării Agustin Rossi a anunţat cumpărarea a 24 de avioane de luptă Saab Gripen din Brazilia, care tocmai cumpărase 36 de bucăţi. Dar guvernul britanic a blocat acordul deoarece unele părţi ale avioanelor erau construite în Marea Britanie.

Tensiunile privind Insulele Falkland au fost relansate după ce s-a estimat că există zăcăminte de petrol în zonele de coastă ale insulelor.

Insulele Falkland, numite şi Insulele Malvine sunt un arhipelag situat în sudul Oceanului Atlantic, la 483 km est de coasta Americii de Sud şi 940 km nord de Antarctica. Arhipelagul este format din două insule principale: Falkland de Est şi Falkland de Vest, plus cca 700 de insule mai mici. Insulele sunt teritoriu britanic, dar sunt revendicate de Argentina încă de la independenţa acesteia din 1810.

În 1982 a avut loc Războiul Malvinelor. După invadarea acestora de către Argentina şi riposta armatei britanice, cele două luni de conflicte armate s-au încheiat cu retragerea trupelor argentiniene. După război, insulele au cunoscut o dezvoltare importantă a activităţilor de turism şi pescuit, fiind actualmente independente din punct de vedere economic (neprimind subvenţii din partea guvernului britanic). Cetăţenii insulelor sunt cetăţeni britanici. În toamna lui 2013, aceştia s-au pronunţat printr-un referendum validat cu 99% din voturi în favoarea rămânerii în uniune cu Regatul Unit.

În plus, insulele constituie poarta de acces spre Antarctica, oferind controlul asupra resurselor naturale în care este extrem de bogată această regiune din Oceanul Atlantic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe