Moscova ar viza insulele strategice Aland, de unde ar putea controla întregul spaţiu aerian al Balticii

(STEPHAN AGOSTINI / AFP / Getty Images)

Moscova ar putea controla întregul spaţiu aerian al ţărilor limitrofe Mării Baltice, adică a 12-a parte a întregii Europe continentale, dacă ar obţine controlul asupra a doua mici insule din arhipelagul Aland, potrivit publicaţiei italiene Corriere della Sera, citată de Unian.

Insulele Aland reprezintă o regiune autonomă finlandeză, demilitarizată, cu capitala la Mariehamn. Au o singura limba oficială: suedeza. Legea cu privire la autonomia insulelor Aland este parte integrantă a constituţiei Finlandei.

Aproximativ 25.000 de locuitori trăiesc aici la o distanţă de 50 km de coasta suedeză, la 70 de km de cea finlandeză şi la 1.141 km de Rusia, căreia insulele Aland i-au aparţinut pe vremea Imperiului Ţarist, iar apoi o perioadă în timpul lui Stalin, fiind situate la numai o oră de zbor cu bombardiere mig.

Scenariul a fost recent descris de unul din experţii principali ai Institutului de Afaceri Externe din Finlanda, Charly Salonius-Pasternak, de origine rusă.

Ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, este de părere că despre unele lucruri nu ar trebui să se vorbească în public şi a calificat scenariul drept o 'diversiune prematură'.

Aceste temeri par să fie însă împărtăşite de premierul finlandez Alexander Stubb, care 'nu a exclus' posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică, în condiţiile în care avioane de vânătoare şi submarine cu abrevierile în chirilică pot fi văzute constant în apropierea coastelor suedeză şi finlandeză.