John Kerry, noul şef al diplomaţiei SUA, nu a fost niciodată rusofob

Noul secretar de stat al Statelor Unite, John Kerry, nu a fost niciodată rusofob, iar discursurile sale la adresa Rusiei nu vor fi foarte vehemente, apreciază analistul rus Serghei Rogov, exprimată în paginile ziarului Nezavisimaia Gazeta.
Senatorul american, John Kerry. (MANDEL NGAN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.01.2013

Noul secretar de stat al Statelor Unite, John Kerry, nu a fost niciodată rusofob, iar discursurile sale la adresa Rusiei nu vor fi foarte vehemente, apreciază analistul rus Serghei Rogov, exprimată în paginile ziarului Nezavisimaia Gazeta.

Candidatura senatorului de Massachusetts, John Kerry, a fost aprobată prin majoritate de voturi de Senatul american pentru funcţia de secretar de stat al SUA. La 1 februarie, Kerry va depune jurământul şi o va înlocui pe Hillary Clinton la şefia diplomaţiei americane.

Rogov vede în aprobarea lui Kerry ca secretar de stat al SUA o dovadă pentru menţinerea continuităţii politicii externe americane. 'De-a lungul întregii sale cariere politice, Kerry s-a situat pe poziţii destul de moderate, nefiind adeptul deciziilor militare, de forţă. În Senat, el ocupă locul doi sau trei în ratingul liberalismului', subliniază expertul.

În ceea ce priveşte abordarea pe care noul secretar de stat al SUA o va avea în relaţiile cu Rusia, Rogov a declarat că John Kerry nu a fost niciodată rusofob. 'El s-a pronunţat întotdeauna pentru îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane, pentru acorduri cu Moscova. Kerry nu este un susţinător înverşunat al sistemului strategic american antirachetă. Atunci când, în urmă cu zece ani, (fostul preşedinte republican) George W. Bush intenţiona să retragă SUA din Tratatul privind limitarea sistemelor de apărare antirachetă (semnat în 1972), Kerry împreună cu Joe Biden, pe atunci şef al comisiei pentru afaceri externe, s-au opus şi au insistat asupra unui vot în Senat pe această temă', aminteşte Rogov.

În timpul recentelor audieri în Comisia pentru afaceri externe din Senatul american, Kerry a vorbit despre Rusia pe un ton pozitiv, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu actualele tensiuni din relaţiile ruso-americane. 'De aceea, odată cu venirea lui Kerry la şefia diplomaţiei americane, Departamentul de Stat va încerca să intensifice dialogul ruso-american. Posibil, vor fi făcute propuneri în vederea reducerii armelor nucleare. Este adevărat că aşa ceva nu este posibil fără soluţionarea problemei antirachetă. Mai degrabă, aceasta va fi doar o manifestare a flexibilităţii pe care a promis-o Obama în problema sistemului american antirachetă', opinează Serghei Rogov.

Cu toate acestea, expertul rus nu pune la îndoială faptul că, în pofida atitudinii sale prietenoase, Kerry va continua să critice Rusia. Însă, el nu se aşteaptă de la noul secretar american de stat la declaraţii la fel de vehemente precum cele făcute de Hillary Clinton.

În ultimii ani, aminteşte Nezavisimaia Gazeta, John Kerry a îndeplinit o serie de misiuni diplomatice importante, la ordinul Administraţiei SUA. Însuşi Kerry l-a convins pe preşedintele afgan Hamid Karzai să accepte organizarea în Afganistan a unui al doilea tur de scrutin, în 2009. Însuşi Kerry a fost trimis în Pakistan să detensioneze relaţiile cu liderii acestei ţări, după operaţiunea de ucidere a lui Ossama ben Laden. După declanşarea protestelor din Egipt, Kerry a fost unul dintre primii politicieni americani care au cerut demisia preşedintelui Hosni Moubarak.

Printre meritele lui Kerry se numără, de asemenea, ancheta declanşată de Senatul american cu privire la operaţiunile de spălare de bani de către regimul lui Manuel Noriega în Panama, cooperarea cu reprezentanţi ai autorităţilor cambodgiene în vederea înfiinţării unui tribunal pentru anchetarea crimelor comise de regimul khmerilor roşii, sprijinul oferit programului de asigurare a securităţii pentru arsenalele nuclear, chimic şi biologic, precizează cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor