Un raport al Departamentului de Stat avertizează cu privire la declinul major în adopţiile internaţionale în SUA

(Photos.com)

Numărul de copii străini adoptaţi de americani a scăzut la cel mai mic nivel din peste un deceniu, în contextul în care unele ţări au redus adopţiile către SUA, iar altele au depus eforturi pentru a respecta standarde mai stricte, menite să combată corupţia şi traficul de copii, potrivit declaraţiilor făcute joi de oficiali guvernamentali, citaţi de cotidianul american The New York Times.

Unii viitori părinţi, agenţii de adopţie non-profit şi membri ai Congresului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la declinul puternic al adopţiilor străine, care au scăzut cu 62% la 8.668 în anul fiscal 2012, de la un nivel ridicat de 22.991 în 2004, potrivit unui raport publicat joi de Departamentul de Stat.

Oficiali ai Departamentului de Stat atribuie declinul din perioada menţionată în primul rând politicilor interne ale mai multor ţări, în special China, Rusia şi Coreea de Sud, care au limitat drastic adopţiile către SUA în ultimii ani, în contextul în care încurajează în mai mare măsură adopţiile interne.

În anul fiscal 2012, 2.697 de copii din China au fost adoptaţi în SUA, în scădere de la 7.038 în 2004, potrivit statisticilor. În 2004, 5.862 de copii din Rusia au fost adoptaţi în SUA, faţă de 748 în anul fiscal 2012, care s-a încheiat în septembrie.

Numărul de adopţii internaţionale este de aşteptat să scadă şi mai mult în anul fiscal actual, ca urmare a deciziei Rusiei de a reduce toate adopţiile către SUA. Preşedintele Vladimir Putin a aprobat interzicerea adopţiilor, la sfârşitul lunii decembrie, ca parte a unei legi mai extinse ca ripostă împotriva SUA pentru eforturile americane de a pedepsi oficiali ruşi acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului.

''Nu ştiu ce rezervă viitorul cu privire la adopţiile inter-ţări din Rusia către SUA', a declarat joi, într-un interviu pentru New York Times, ambasadoarea Susan Jacobs, consilier special al Departamentului de Stat pentru problemele copiilor.

Numărul de adopţii internaţionale a scăzut în fiecare an cu începere din 2004. Oficiali din Departamentul Securităţii Naţionale (DHS), care procesează cereri de adopţii internaţionale, spun că şi standardele mai stricte menite să combată corupţia au jucat un rol. Alţi oficiali din DHS au contestat decizia Departamentului de Stat de a interzice noi adopţii din ţări precum Guatemala, Vietnam şi Cambodgia, în ultimii ani. Ei susţin că SUA ar trebui sa continue să proceseze cazuri de adopţie lucrând în acelaşi timp la reformarea programelor de adopţie din aceste ţări, care au fost acuzate constant în trecut de corupţie.

'Pentru noi, numărul corect este cel pe care îl putem procesa în mod etic, în condiţii de siguranţă şi în mod transparent'', a declarat Jacobs. Aceasta a precizat că un control suplimentar de dă părinţilor şi publicului american mai multă încredere că copiii adoptaţi nu au fost vânduţi sau luaţi de la părinţii lor sub pretexte false. Ea a adăugat că Departamentul de Stat intenţionează să redeschidă calea adopţiilor pentru ţările care şi-au îmbunătăţit programele.

'Vietnamul şi Cambodgia ai făcut progrese majore', a afirmat Jacobs, care a precizat: 'Cred că este destul de probabil că vom autoriza adopţii din aceste ţări, anul acesta, probabil în a doua jumătate a lui'.

Oficiali din DHS au refuzat să comenteze cu privire la noile cifre ale adopţiilor. Whitney Reitz, care s-a ocupat de problema copiilor şi politica eliberării condiţionate în cadrul agenţiei ''United States Citizenship and Immigration Services'' (USCIS), a declarat anul trecut că, în opinia sa, poziţia SUA a făcut ca mii de orfani vulnerabili să rămână blocaţi în instituţii de peste mări.

Oficiali din Departamentul de Stat susţin că asigurarea unui proces transparent şi legal este mai importantă decât numărul de orfani străini adoptaţi. China, Etiopia, Rusia, Coreea de Sud şi Ucraina rămân principalele ţări care permit adopţii către SUA, potrivit raportului, care este dat publicităţii anual.

Senatoarea democrată de Louisiana, Mary Landrieu, a declarat joi, într-un interviu telefonic pentru New York Times, că guvernul trebuie să facă mai mult pentru a preveni creşterea copiilor în orfelinate. Landrieu, care este co-preşedinte al ''Congressional Coalition on Adoption'', a descris declinul în adopţiile internaţionale drept 'tragic'. Ea a spus că Departamentul de Stat nu a reuşit să aloce resurse sau personal pentru a ajuta ţările să respecte standardele mai stricte cerute de ţările care au semnat Convenţia de la Haga privind adopţiile inter-ţări.

Tratatul, care a intrat în vigoare pentru SUA în 2008, stabileşte cerinţele de acreditare pentru agenţiile de adopţie şi protecţie împotriva traficului de copii.