Rusia a redus cu 28% livrările de gaze către Serbia
alte articole
Serbia a anunţat vineri că în această săptămână a primit din Rusia o cantitate de gaze mai mică cu 28%, adăugând că este pregătită să înceapă negocierile pentru reprogramarea unei datorii de peste 200 de milioane de dolari către Gazprom, relatează Moscow Times.
”Serbia a primit 3,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în loc de 4,5 milioane metri cubi, ceea ce reprezintă o reducere de 28%”, a declarat ministrul sârb al Energiei, Aleksandar Antic.
Acesta a mai precizat că motivul din spatele reducerii volumului de gaze este datoria de 224 milioane de dolari către exportatorul rus de gaze Gazprom.
Antic susţine că se va întâlni cu partenerii ruşi săptămâna viitoare pentru a discuta o reprogramare a datoriei, adăugând că prima tranşă de 100 de milioane de dolari ar putea fi plătită până la sfârşitul anului.
La sfârşitul lunii septembrie, Duşan Bajatov, directorul executiv al principalului distribuitor de gaze sârb Srbijagas, a declarat că livrările de gaze ruse au scăzut.
La rândul său, Gazprom a explicat că nu a putut să respecte cererea de gaze în creştere din Europa, deoarece a acumulat o rezervă înaintea iernii.
Sectorul de energie al Serbiei se află deja sub presiune din cauza inundaţiilor din luna mai, care au afectat o mină de cărbuni şi, implicit, cea mai mare centrală energetică din ţară.
Unul dintre factorii care ar mai fi putut determina presiunile exercitate de Rusia, chiar înainte de venirea iernii, poate fi decizia Belgradului de a se amâna demararea construirii gazoductului rusesc South Stream, care este proiectat să întărească controlul Rusiei asupra sistemul energetic din Europa.
Din cauza incompatibilităţii proiectului South Stream cu legile europene, Uniunea Europeană a solicitat Belgradului să înceteze construcţiile începute în luna noiembrie 2013. Etapa finală de construcţie trebuia să înceapă în luna iulie a acestui an, dar guvernul sârb a amânat în final proiectul.
Afirmând că proiectul South Stream se confruntă cu o serie întreagă de probleme, premierul sârb, Alexandar Vucic, a afirmat la mijlocul lunii octombrie că ”nu are sens ca gazoductul să înceapă şi să se termine în Serbia”.
Apoi, referindu-se la vizita lui Putin la Belgrad, care încearcă să recapete influenţa avută de Moscova asupra ţării sale, Vucic a susţinut că ”Putin va auzi că Serbia se află pe calea europeană. Avem alte relaţii care se dezvoltă cu Federaţia Rusă, dar scopul strategic nu este pus la îndoială – Serbia este pe calea europeană”.