Rusia promite un răspuns “adecvat” la expansiunea NATO în estul Europei

Rusia a declarat vineri că pregăteşte un răspuns “adecvat” la mişcarea NATO de a-şi extinde forţele sale în estul Europei, escaladându-se astfel tensiunile dintre Moscova şi Occident.
Alexander Gruşko, arhivă (PEDRO ARMESTRE/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2015

Rusia a declarat vineri că pregăteşte un răspuns “adecvat” la mişcarea NATO de a-şi extinde forţele sale în estul Europei, escaladând astfel tensiunile dintre Moscova şi Occident.

Ambasadorul rus la NATO, Alexander Gruşko, a declarat că este normal ca Rusia să răspundă la această nouă situaţie pentru a proteja interesele Moscovei în regiune, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Gruşko a declarat că schimbările serioase în situaţia militaro-politică vor forţa Rusia să îşi intensifice propriile sale măsuri militare.

Delegatul a mai susţinut că expansiunea NATO creează un mare risc pentru Rusia în zona Baltică şi care ar putea chiar degenera într-o confruntare militară între forţele moscovite şi adversarii săi, susţine International Business Times.

În plus, Gruşko a insistat că centrul de pregătire din Georgia este un pas care nu poate fi considerat în alt mod decât o provocare. “Nu este nevoie ca NATO să creeze alte centre.”

NATO a declarat joi că a aprobat înfiinţarea a şase noi posturi de comandă la graniţele sale estice şi crearea unei forţei de reacţie rapidă formată din 5.000 de soldaţi, pentru a putea interveni rapid în cazul unui conflict şi pentru a manifesta solidaritate în cazul acestor situaţii percepute de alianţă ca fiind agresiuni ale Rusiei – precum se întâmplă acum în Ucraina.

Noile centre de comandă ale NATO vor fi imediat înfiinţate în şase dintre statele sale membre din estul Europei – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria – care au cerut o prezenţă permanentă a Alianţei pe pământul lor de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi după intervenţia Kremlinului în estul Ucrainei.

Aceste posturi vor acomoda între 40 şi 60 de ofiţeri, vor servi ca unităţi de comandă şi control şi vor ajuta la coordonarea oricărei deplasări a forţei de reacţie rapidă. De asemenea, posturile vor fi însărcinate şi cu monitorizarea unor operaţiuni de pregătire a trupelor NATO.

Legăturile dintre Rusia şi naţiunile vestice se află un nivel foarte coborât, întâlnit doar în perioada Războiului Rece.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor