NATO se întruneşte joi în Bruxelles. Temă de lucru: Rusia


Bombardierul rusesc Su-34.
Bombardierul rusesc Su-34. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.02.2015

Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni joi în Bruxelles pentru a discuta despre implementarea unor măsuri suplimentare în vederea îmbunătăţirii abilităţii de organizare cu scopul de a descuraja şi răspunde la o potenţială agresiune rusă.

Secretarul american al apărării Chuck Hagel şi omologii săi din alte 27 de state membre ale Alianţei doresc să îmbunătăţească forţa specială a organizaţiei, făcând-o mai mare şi mai capabilă de a oferi un răspuns rapid. De asemenea, ei mai doresc să obţină promisiuni ferme din partea statelor membre pentru o forţă terestră de 5.000 de soldaţi, să asigure planurile pentru înfiinţarea unor mici centre de comandă în cele 3 state baltice şi să extindă un sediu multinaţional al Alianţei în Polonia, a raportat The Associated Press.

Hagel este aşteptat să anunţe oficial că Statele Unite vor trimite ofiţeri militari americani în toate cele şase centre de comandă şi control din estul Europei şi vor contribui de asemenea cu ofiţeri la sediul Alianţei din Szczecin, Polonia.

În ceea ce priveşte forţa terestră pentru răspuns rapid, Statele Unite vor contribui mai degrabă cu transport aerian, colectare de informaţii, operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere decât cu soldaţi, a declarat ambasadorul american la NATO, Douglas Lute.

Oficialii NATO vor discuta de asemenea şi despre strategia nucleară a Rusiei, a susţinut Reuters.

Săptămâna trecută, premierul rus Dmitri Rogozin s-a lăudat că Statele Unite nu sunt capabile să se apere împotriva armelor nucleare ale Rusiei deoarece ţara a făcut unele progrese nespecificate în domeniul tehnologiei militare, ceea ce nu e o veste prea îmbucurătoare pentru NATO.

“Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult în această strategie este modernizarea forţelor nucleare ruseşti, creşterea nivelului de pregătire a acelor forţe şi posibila combinaţie între acţiunile convenţionale şi utilizarea forţelor nucleare – existând chiar posibilitatea generării unui război hibrid”, a declarat un diplomat NATO, conform Reuters.

În ciuda unei economii ruseşti şubrede, unde majoritatea sectoarelor se confruntă cu o reducere de 10% în acest an, bugetul militar a crescut cu 33% la aproximativ 50 miliarde de dolari, a raportat The Huffington Post.

Generalul rus Valeri Gherasimov a declarat săptămâna trecută că armata rusă va obţine peste 50 de rachete nucleare intercontinentale în 2015.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut noua strategie militară în decembrie 2014 când a semnat o nouă doctrină care identifică NATO ca fiind cea mai mare ameninţare pentru Rusia şi care permite utilizarea armelor de precizie ca parte a măsurilor strategice de descurajare a inamicilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor