Rusia, principalul suspect într-un atac cibernetic asupra Pentagonului
alte articole
Rusia este principalul suspect în ceea ce priveşte un atac cibernetic sofisticat asupra reţelei de emailuri a Pentagonului, susţine The Telegraph.
Atacul, care a avut loc în luna iulie, a afectat 4.000 de persoane - militari şi civili - care lucrează la Statul Major al SUA. Asaltul online a fost de tipul “spear-phishing”, în care utilizatorii sunt păcăliţi să deschidă emailuri false, care apoi infectează reţeaua.
Despre faptul că a avut loc atacul, dar nu şi despre cei care au fost în spatele lui, s-a relatat pentru prima dată la sfârşitul lunii trecute.
Oficialii americani nu au acuzat în mod direct că atacul ar fi avut vreo legătură cu cetăţeni ruşi sau chiar cu guvernul rus, dar au susţinut că a fost unul “sofisticat”.
Un oficial a declarat: “A fost un atac de tip spear-phishing detectat ca provenind din acea ţară (Rusia)”, iar alt oficial a afirmat pentru NBC News: “Cu siguranţă a fost activitatea unui actor-stat”.
Hackerii au folosit conturi criptate pe mass media socială pentru a lansa atacul. De asemenea, ei au folosit un sistem automat care a colectat rapid cantităţi imense de date.
Totuşi, Pentagonul a declarat că nu au fost obţinute informaţii secrete dar că a decis să închidă sistemul de emailuri.
Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, locotenent-colonelul Valerie Henderson, a declarat: “Continuăm să identificăm şi să reducem riscurile pentru securitatea cibernetică în reţelele noastre.
Având acest obiectiv în minte am închis reţeaua Statului Major şi continuăm să facem investigaţii. Principala noastră prioritate este aceea de a repune în funcţiune serviciile cât mai repede posibil."
Atacul a avut loc după ce oficialii americani au confirmat faptul că informaţiile personale a 21 milioane de angajaţi guvernamentali, contractori şi a altor persoane au fost compromise în cadrul a doua breşe de securitate, adaugă The Telegraph.
În plus, la sfârşitul lunii aprilie, secretarul american al apărării Ash Carter a învinuit hackerii ruşi pentru un atac cibernetic asupra unei reţele militare americane neclasificate.
Conform companiilor specializate în securitatea cibernetică a avut loc intensificare masivă a atacurilor cibernetice asociate cu guvernul rus după ce Occidentul a aplicat o serie de sancţiuni în 2014 ca răspuns la acţiunile agresive ale Moscovei în Ucraina.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.