Cinci evrei acuzaţi de SUA pentru atacul cibernetic asupra J.P. Morgan

Autorităţile americane au declanşat marţi urmărirea penală împotriva a cinci persoane în primele cazuri legate de atacul cibernetic masiv desfăşurat anul trecut asupra J.P. Morgan Chase & Co.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
22.07.2015

Autorităţile americane au declanşat marţi urmărirea penală împotriva a cinci persoane în primele cazuri legate de atacul cibernetic masiv desfăşurat anul trecut asupra Băncii J.P. Morgan Chase & Co.

Bărbaţii au fost acuzaţi de spălare de bani, manipularea bursei şi tranzacţii ilegale cu moneda virtuală bitcoin. Deşi bărbaţii nu au fost acuzaţi de nimic care ar avea o legătură directă cu atacul asupra băncii, oficialii americani au confirmat că există totuşi o legătură, fără a insista asupra ei.

Numele a doi bărbaţi, dintre cei cinci arestaţi marţi, au apărut într-un memoriu FBI vehiculat toamna trecută şi care includea mai multe persoane care au avut legătură cu atacul la J.P. Morgan, a declarat o sursă familiară cu subiectul, conform Wall Street Journal.

Bărbaţii au fost acuzaţi marţi într-un tribunal federal din Manhattan. Trei au fost acuzaţi de desfăşurarea unei scheme “pump-and-dump” pentru manipularea preţurilor la acţiuni, în timp ce ceilalţi doi au fost acuzaţi de tranzacţii ilegale cu moneda virtuală bitcoin. Separat, Securities and Exchange Commission a formulat acuzaţii civile împotriva primilor trei.

Patru bărbaţi au fost arestaţi în Florida şi Israel, în timp ce al cincilea este în continuare liber. Niciunul dintre documentele de la tribunal nu au detaliat legătura celor cinci cu atacul cibernetic asupra băncii J.P. Morgan din vara anului trecut.

Atacul cibernetic a implicat furtul informaţiilor de contact vizând aproximativ 76 milioane de clienţi din jurul lumii. Informaţiile furate au inclus nume, numere de telefon şi adrese de email. Astfel de informaţii ar putea fi valoroase pentru spammerii care vizează milioane de conturi de email ca parte a unei escrocherii.

Banca a declarat că hackerii nu au reuşit să obţină informaţii personale detaliate precum numere de cont, parole, numere de securitate sociale sau date de naştere.

Hackerii au navigat în reţelele băncii timp de aproximativ 2 luni înainte să fie detectaţi, ridicându-se temeri în legătură cu abilitatea companiilor şi a agenţiilor de aplicare a legii de a preveni şi respinge astfel de atacuri.

Atacul cibernetic a căpătat de asemenea nuanţe politice. În momentul în care atacul a devenit public, dovezile iniţiale au sugerat faptul că hackerul sau hackerii ar fi fost localizaţi în Rusia, declanşându-se speculaţii că guvernul rus ar fi urmărit să dea un răspuns în cadrul disputelor diplomatice cu SUA – o sugestie care a fost exclusă de mai mulţi oficiali federali din domeniul securităţii cibernetice.

Marţi, autorităţile israeliene i-au arestat pe Gery Shalon şi Ziv Orenstein. Procurorii federali din Manhattan i-au acuzat de comiterea de fraude bancare şi desfăşurarea unei scheme de tip “pump-and-dump” în valoare de mai multe milioane de dolari. Cei doi sunt cetăţeni israelieni dar SUA a anunţat că va cere extrădarea lor, au declarat procurorii americani. Pentru aceleaşi infracţiuni, procurorii au acuzat un al treilea bărbat, Joshua Samuel Aaron, un cetăţean american ce locuieşte în Rusia şi care încă se află în libertate.

În două cazuri separate, procurorii din New York i-au acuzat pe Iuri Lebedev şi Anthony Murgio pentru deţinere ilegală a unei licenţe de bitcoin, moneda virtuală volatilă şi controversată.

Ei operau o platformă de schimb bitcoin numită Coin.mx. Potrivit autorităţilor, cei doi bărbaţi permiteau victimelor atacurilor cibernetice să cumpere bitcoin pentru a plăti un fel de răscumpărare hackerilor care au intrat în posesia datelor lor. Banii erau viraţi în conturi bancare cu sediul în Cipru, Hong Kong şi Europa de Est, potrivit acestor documente, susţine Agerpres.

Shalon, Orenstein, Lebedev şi Murgio se află în custodia autorităţilor şi nu au putut fi contataţi pentru comentarii. De asemenea, nici Aaron nu a putut fi găsit.

Pe moment încă nu este clar numele cărora dintre cei cinci suspecţi au apărut în memoriul FBI din toamna trecută.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor