Rusia pregătită să extindă atacurile aeriene în Irak dacă Bagdadul o va cere
alte articole
Rusia este pregătită să ia în considerare extinderea loviturilor sale aeriene în Irak dacă va primi o cerere oficială din partea Bagdadului în acest sens, a declarat un oficial rus, conform ziarului The Independent.
Valentina Matvienko, preşedinta Camerei Superioare a Parlamentului rus, a fost citată de agenţiile de ştiri ruseşti afirmând că “în cazul unui apel către Federaţia Rusă din partea Irakului, conducerea [rusă] va lua în considerare viabilitatea politică şi militară a unei operaţiuni aeriene [în Irak]”, adăugând că încă nu a fost adresată o astfel de cerere.
Comentariile lui Matvienko au loc după întâlnirea sa în Amman cu vicepremierul şi ministrul afacerilor Externe al Iordaniei, Nasser Judeh.
Săptămâna trecută, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a discutat la rândul său despre posibilitatea unor lovituri militare în Irak, în cadrul unei conferinţe de presă la ONU: “Nu am fost invitaţi, nu ni s-a cerut [să desfăşurăm lovituri aeriene în Irak], şi noi suntem un popor politicos, după cum ştiţi. Nu venim dacă nu suntem invitaţi.”
Premierul irakian Haider al-Abadi şi-a exprimat sprijinul faţă de un posibil atac al forţelor militare ruse asupra poziţiilor Statului Islamic în Irak, declarând la o conferinţă de presă de săptămâna trecută că ar putea permite Rusiei să desfăşoare operaţiuni aeriene împotriva jihadiştilor în Irak dacă Moscova se oferă să facă acest lucru.
“Este o posibilitate”, a declarat Abadi. “Dacă primim vreo ofertă, o vom lua în considerare.”
Totuşi, Abadi a menţionat că o astfel de acţiune din partea Rusiei va trebui să aibă loc pe baza unei coordonări cu actuala campanie de lovituri aeriene pe care coaliţia condusă de SUA o desfăşoară în Irak, conform Wall Street Journal.
Forţele ruseşti au executat zeci de lovituri aeriene în Siria începând de săptămâna trecută. Moscova susţine că loviturile sale vizează doar poziţiile Statului Islamic, însa SUA şi Franţa susţin că atacurile aeriene au vizat în principal poziţiile Armatei Siriene Libere – care se opune atât Statului Islamic cât şi guvernului din Damasc.
Situaţia din Siria se va complica şi mai mult după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis în Siria câteva echipe din temutele forţe speciale ruseşti Spetsnaz pentru a-l ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, conform Daily Mirror.
Unităţile Spetsnaz se pregătesc pentru a eradica nu doar Statul Islamic, ci şi Armata Siriană Liberă, care este susţinută de Occident, a declarat o sursă militară pentru Mirror.
Acţiunea lui Putin are loc la o zi după ce NATO a cerut Rusiei să nu mai desfăşoare lovituri aeriene în Siria şi a avertizat că încălcarea spaţiului aerian turcesc de către unul dintre avioanele de luptă ruseşti care au zburat sâmbătă în Siria ar fi putut declanşa un conflict armat.