Rusia pregăteşte o listă neagră cu cinci entităţi media americane “indezirabile”

Senatorii ruşi au întocmit o listă cu cinci organizaţii media din Statele Unite, inclusiv CNN, ale căror activităţi în Rusia ar putea fi limitate. Mişcarea are loc după ce Washingtonul a cerut filialei americane a canalului de televiziune rusesc RT să se înregistreze ca agent străin.
Logo-ul CNN
Logo-ul CNN (John Greim/LightRocket/Getty Images)

Departamentul american de Justiţie a cerut ca RT, o entitate media susţinută de Kremlin, să respecte o lege din anii 1930 privind înregistrarea agenţilor străini pe fondul temerilor legate de presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut. Drept răspuns, procurorii ruşi examinează posibilitatea etichetării a cinci companii americane ca fiind “indezirabile”.

O sursă din Consiliul Federaţiei - camera superioară a Parlamentului rus - a declarat marţi publicaţiei RBC că o comisie a Consiliului -Comisia pentru suveranitatea statului - a inclus pe o listă neagră cel puţin cinci organizaţii media americane.

Lista include CNN, Voice of America şi Radio Liberty, a precizat sursa. Numele celorlalte două entităţi media nu au fost dezvăluite.

Oleg Morozov, membru al comisiei, a declarat pentru RBC că lista include organizaţii care “primesc finanţare străină” şi “interferează cu politica internă a Rusiei”.

Morozov a mai precizat că măsurile vor fi similare celor luate în SUA împotriva RT şi a postului de radio Sputnik în SUA, inclusiv limitarea transmisiunilor şi anularea contractelor existente.

“Dacă ei deţin controlul asupra datelor personale ale angajaţilor [ruşi], atunci noi vom prelua controlul asupra datelor personale ale angajaţilor organizaţiilor străine similare”, a adăugat el.

Anunţul a fost făcut la o săptămână după ce senatorii ruşi au propus reducerea numărului organizaţiilor media americane din Rusia pentru a se conforma numărului celor ruseşti care există în prezent în SUA.

Andrei Klimov, directorul Comisiei pentru suveranitatea statului, a numit CNN, Radio Liberty şi Voice of America ţinte probabile de a fi închise în Rusia.

Alte organizaţii media expuse riscului sunt Washington Post, New York Times, Wall Street Journal şi proiectul crimeean al Radio Liberty, potrivit unor surse diplomatice citate de Izvestia, o publicaţie rusească pro-Kremlin.