Putin impune sancţiuni Coreei de Nord. Tensiunile escaladează

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord. (STR/AFP via Getty Images)

Vladimir Putin a declarat că Rusia va reduce relaţiile economice, ştiinţifice şi de altă natură cu Coreea de Nord, pentru a se conforma sancţiunilor impuse de ONU.

Decretul preşedintelui rus, publicat luni pe un portal aparţinând guvernului, cere sistarea relaţiilor cu Phenianul în conformitate cu sancţiunile votate la ONU în noiembrie 2016.

Actul normativ include numeroase restricţii comerciale, financiare şi din industria transporturilor.

Rusia şi China au sprijinit sancţiunile propuse de ONU împotriva Phenianului vizând programele nuclear şi de dezvoltare a rachetelor - deşi Moscova a subliniat că restricţiile impuse statului comunist nu ar trebui să lovească oamenii de rând.

Kremlinul şi Beijingul sunt sponsori tradiţionali ai micului regim paranoic din estul Asiei, şi totodată principalii furnizori de armament.

Moscova şi Beijingul au mai propus negocieri pentru blocarea programelor nuclear şi de dezvoltare de rachete al Coreei de Nord, care să fie contrabalansată de suspendarea manevrelor efectuate în regiune de marina americană împreună cu Coreea de Sud.

Uniunea Europeană a impus şi ea noi sancţiuni împotriva Phenianului din aceleaşi motive.

Sancţiunile agreate de miniştrii de Externe ai ţărilor UE includ interzicerea totală a investiţiilor UE în Coreea de Nord şi o restricţie totală în ceea ce priveşte vânzarea de produse petroliere şi ţiţei.

UE a mai impus noi limitări ale fondurilor pe care cetăţenii le pot trimite în Coreea de Nord – de la 5.000 la 15.000 de euro -, pe motivul îngrijorării că regimul de la Phenian are în Occident o armată de sclavi care muncesc şi trimit bani în paranoica ţară comunistă, pentru a-şi susţine familiile (aflate sub ameninţarea regimului) în viaţă - procedeu considerat drept o nouă formă de sclavie.

Miniştrii au mai convenit să nu reînoiască permisele de muncă pentru emigranţii nord-coreeni în cazul în care aceştia nu sunt refugiaţi.

Blocarea activelor şi interdicţii de călătorie au fost impuse unui număr de şase noi companii şi organizaţii nord-coreene.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Coreei de Nord a etichetat noul val de sancţiuni impuse de SUA drept ”terorism de stat”.

Coreea de Nord este condusă de unul dintre cele mai brutale regimuri comuniste ale Planetei – care controlează prin teroare o întreagă populaţie. Nord-coreenii sunt complet izolaţi de exterior, neavând libertate de mişcare nici măcar pe teritoriul propriei lor ţări. Presa este controlată total de Partidul Comunist, iar populaţia este înfometată şi a subzistat, în ultimii 25 de ani, datorită mai multor campanii de ajutorare din Occident.

Cu toată situaţia precară a economiei nord-coreene, regimul comunist alocă fonduri masive înarmării nucleare, propaganda autorităţilor stârnind în mod obişnuit ura faţă de Occidentul „imperialist”, în ciuda faptului că numeroşi nord-coreeni disperaţi încearcă să treacă fraudulos frontiera, pentru a scăpa de sărăcia în care se zbat în ţara lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe