Rusia permite importurile de lactate din Turcia

(photos.com)

Rusia a autorizat importurile de lactate de la trei firme din Turcia, a anunţat luni Serviciul de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia (VPSS), după ce Moscova a interzis importurile de alimente provenite din Uniunea Europeană şi SUA, transmite Reuters.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, www.fsvps.ru, Serviciul de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia a informat că a autorizat importurile de produse lactate de la firmele turceşti Pinar Sut, Unilever Sanayi Ve Ticaret Turk Anonim Sirketi (Algida) şi Aynes Gda Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi începând cu data de 22 august.

Imediat după acest anunţ, acţiunile companiei Pinar Sut au crescut cu 7,9%, până la 1,6 lire pe acţiune la bursa de la Istanbul, semn că Turcia începe să beneficieze de pe urma embargoului introdus de Moscova pentru produsele occidentale.

Vineri, acelaşi Serviciu de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia (VPSS) a anunţat că a decis să adauge două firme din Serbia pe lista companiilor care sunt autorizate să exporte produse lactate provenite în Rusia. Eliminarea embargoului de către VPSS a venit într-un context în care UE a cerut ţărilor candidate la aderare, printre care se numără şi Serbia, să nu profite de embargoul introdus de Kremlin pentru importurile de produse alimentare occidentale.

Experţii sunt de părere că principalii câştigători de pe urma embargoului rusesc vor fi Turcia şi o serie de ţări din America Latină, precum Brazilia. În prezent, Turcia este al cincilea mare exportator de alimente în Rusia, cu vânzări de 1,68 de miliarde de dolari anul trecut. Comparativ, doar 7,2% din exporturile totale ale Serbiei, aproximativ 65 milioane de dolari, s-au îndreptat anul trecut spre Rusia.

La începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe