Directorul FMI crede că Germania are marja de manevră necesară pentru a stimula relansarea în Europa

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi-a exprimat luni speranţa că Germania va juca rolul de motor în relansarea economică din Europa, utilizând marja de manevră de care dispune prima economie europeană, transmite AFP.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde. (PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
25.08.2014

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi-a exprimat luni speranţa că Germania va juca rolul de motor în relansarea economică din Europa, utilizând marja de manevră de care dispune prima economie europeană, transmite AFP.

'Relansarea economică în Europa este una dificilă', a declarat Lagarde într-un interviu difuzat luni de postul elveţian de televiziune RTS. 'De acea cred că este important pentru Germania să participe într-un mod mai intens la relansare. Are mijloacele să o facă', a apreciat Christine Lagarde. 'Am văzut cu ocazia negocierilor salariale între organizaţiile sindicale şi cele patronale că marjele de manevră sunt degajate. Sperăm ca această mişcare se va amplifica şi va permite stimula relansarea europeană', a adăugat directorul general al FMI.

Întrebată de jurnalişti care este opţiunea între austeritate şi relansare, Christine Lagarde a apreciat că 'am avut un proces de consolidare bugetară foarte puternic în ultimii trei ani. În 2014 şi 2015 această consolidare bugetară este mult mai slabă. Această reglare ne pare a fi una convenabilă în prezent. Nu trebuie făcut mai mult'.

Potrivit unor estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, în timp ce economia zonei euro a stagnat. La rândul său, Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat că în perioada aprilie-iunie 2014 Produsul Intern Brut al Germaniei, prima economie europeană, a înregistrat un recul surprinzător de 0,2% comparativ cu primul trimestru. De asemenea, Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) a anunţat că economia franceză a stagnat în al doilea trimestru, la fel ca şi în primele trei luni, din cauza scăderii investiţiilor companiilor, precum şi a unei contribuţii negative a comerţului exterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor