Discuţii ruso-britanice pentru evitarea unor potenţiale incidente militare

Oficiali militari de rang înalt din Marea Britanie şi Rusia au purtat marţi convorbiri la Moscova pentru evitarea confruntărilor (armate) şi reducerea tensiunilor, care au ajuns la cele mai ridicate niveluri de după Războiul Rece.
Gordon Messenger, adjunct al şefului Statului Major al armatei britanice.
Gordon Messenger, adjunct al şefului Statului Major al armatei britanice. (Captură Foto)

Alexander Juravliov, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse şi omologul său britanic Gordon Messenger, au discutat despre starea şi perspectivele relansării cooperării militare, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Legăturile dintre Rusia şi Marea Britanie s-au deteriorat după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi după intervenţia armatei ruseşti în conflictul din Siria în 2015.

Ministerul rus a mai susţinut că discuţiile s-au concentrat pe “posibilele măsuri ce pot fi luate pentru reducerea tensiunilor, întărirea încrederii reciproce şi prevenirea incidentelor în timpul activităţilor militare”.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că întâlnirea a fost “o mare oportunitate în termeni ai administrării riscului şi evitării erorilor”.

“Ei au discutat despre probleme militare, inclusiv oportunităţi de reducere a riscurilor în timp ce ne desfăşurăm activităţile de apărare”, a adăugat ministerul.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai puternici opozanţi ai agresiunii ruseşti în Ucraina şi a trimis soldaţi în estul Europei pentru a consolida prezenţa militară a NATO în regiune.

În plus, avioanele de luptă britanice au fost ridicate de la sol în mai multe rânduri datorită avioanelor de luptă ruseşti care efectuau manevre în apropierea Marii Britanii.