Rusia bombăne din cauza înarmării nucleare pe care o pregăteşte Trump

Politicienii ruşi au avertizat că planul anunţat de preşedintele american Donald Trump de a plasa arsenalul nuclear american într-o poziţie superioară comparativ cu cele ale altor ţări, generează riscul declanşării unei noi curse a înarmării între Washington şi Moscova.
Submarinul nuclear rusesc Vladimir Monomah. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.02.2017

„Dacă sloganul campaniei lui Trump – Să facem America măreaţă din nou – înseamnă supremaţie nucleară, atunci vom împinge lumea înapoi în cele mai grele momente ale cursei înarmării din anii ’50 sau ’60”, a declarat vineri Konstantin Kosacev, preşedintele comitetului pentru afaceri internaţionale în Camera Superioară a Parlamentului rus, într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Kosacev a precizat că, de fapt, cursa înarmării din perioada Războiului Rece, din anii ’50 şi ’60, a fost o perioadă foarte periculoasă din istoria omenirii, care s-a sfârşit paşnic după abandonarea ideii unei supremaţii nucleare.

„În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică şi Statele Unite au realizat că obţinerea supremaţiei era periculoasă şi au acceptat doctrina egalităţii ca fiind cea mai bună cale pentru asigurarea păcii”, a scris el.

Alexei Puşkov, un membru al comisiei pentru apărare şi securitate din Camera Superioară a Parlamentului rus, a comentat de asemenea asupra acestei chestiuni într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

„SUA nu poate obţine superioritatea [nucleară] decisivă... În loc să încerce să obţină o supremaţie nucleară iluzorie asupra Rusiei, administraţia SUA ar trebui să găsească o soluţie la problema nucleară excepţional de complicată a Coreei de Nord”, a scris Puşkov.

Puşkov şi Kosacev nu sunt implicaţi în mod direct in procesul decizional asupra politicii externe şi a strategiei apărării din Rusia. Totuşi, amândoi reflectă poziţia Kremlinului asupra problemelor de stat.

Într-un interviu acordat joi pentru Reuters, Trump a declarat că doreşte să extindă arsenalul nuclear american pentru a se asigura că dispune de „cel mai bun pachet”, susţinând că SUA a rămas în urmă în ceea ce priveşte capacitatea armelor sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor