Rusia: otrăvirea lui Skripal ar putea fi o stratagemă de a abate atenţia de la problemele Brexit

Serghei Lavrov a sugerat că otrăvirea unui fost spion rus în oraşul britanic Salisbury ar putea fi în interesul Marii Britanii. El a reiterat faptul că Moscova nu a fost implicată în acel incident.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.04.2018

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat luni că guvernul britanic ar fi putut dispune atacul asupra fostului agent dublu Serghei Skripal pentru a distrage atenţia publicului de la problemele pe care le implică ieşirea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El a declarat la o conferinţă de presă în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale Iulia în 4 martie în oraşul britanic Salisbury “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îşi îndeplinească promisiunile electoratului său în ceea ce priveşte Brexitul”.

Lavrov a precizat că s-ar putea ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.

De asemenea, Lavrov a acuzat Marea Britanie şi aliaţii săi că “renunţă la decenţă” şi “recurg la minciuni şi dezinformare” învinuind Moscova pentru acest incident.

El a insistat că “experţi şi lideri din mai multe ţări” nu au fost convinşi de versiunea oficială oferită de britanici privind otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale. Londra a declarat că utilizarea în tentativa de asasinare a neurotoxinei Noviciok care, aparent ar fi fost produsă pentru prima dată în laboratoarele sovietice, indică presupusa implicare a Rusiei în incident.

Însă reprezentantul Rusiei în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Alexander Şulghin a afirmat la televiziunea rusă de stat, la jumătatea lunii martie, că SUA şi Marea Britanie au dezvoltat agentul chimic folosit în acest atac.

Nu a existat niciodată un proiect de cercetare pentru “Noviciok” în Rusia, a afirmat Şulghin pentru Rossia-1, susţine The Moscow Times. “Însă în Occident, unele ţări au făcut această cercetare, pe care ei o numesc dintr-un anumit motiv Noviciok”. Kremlinul a insistat că acest agent chimic nu a fost niciodată produs, stocat sau dat spre folosire armatei Federaţiei Ruse.

Criză diplomatică

Printre altele, Lavrov a negat ideea că genul “sofisticat” al atacului este un semn că ar fi fost aprobat de conducerea rusă, argument aparent folosit de investigatorii britanici pentru a învinui Kremlinul.

“Dacă înţeleg corect, atacurile sofisticate de regulă duc la decese imediate”, a afirmat Lavrov.

Serghei şi Iulia Skripal se află într-un spital din oraşul Salisbury. Deşi fostul spion încă se află în stare critică, starea sănătăţii fiicei acestuia s-a îmbunătăţit, ea putând chiar să comunice.

Autorităţile britanice încă nu au permis ca reprezentanţii consulari ruşi să comunice cu Iulia Skripal, un lucru de care Lavrov s-a plâns la conferinţa de presă, precizând că el speră ca şi Serghei Skripal să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.

Acest incident a declanşat o serie de expulzări de diplomaţi din mai multe ţări.

Peste 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diverse ţări UE, state membre NATO, din SUA şi alte ţări care se consideră a fi aliaţi ai Marii Britanii. Moscova a răspuns pe măsură, expulzând zeci de diplomaţi străini.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia ar putea face cerere de acreditare a unui număr suplimentar de diplomaţi, pentru a-i înlocui pe cei 60 expulzaţi din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor