Ruşii ies în stradă. O groapă cu deşeuri toxice naşte controverse

(Chris J Ratcliffe/Getty Images)
Andrei Popescu
02.04.2018

Mii de oameni au participat la un protest în oraşelul rusesc Volokolamsk cerând închiderea unei gropi de gunoi care emană gaze toxice, după ce sute de copii au avut nevoie de asistenţă medicală.

Aproximativ 6.000 de persoane au participat duminică la mitingul pe tema gropii de gunoi Iadrovo din Volokolamsk, un oraş cu 20.000 de locuitori situat la 120 km sud de Moscova.

Manifestanţii au cerut guvernului să închidă complexul pentru colectarea gunoiului, după ce sute de rezidenţi, în cea mai mare parte copii, s-au plâns de diverse afecţiuni cauzate de gazele toxice şi urât mirositoare emanate din locul respectiv.

Manifestanţii au fost de asemenea nemulţumiţi de rapoartele care susţin că unul dintre organizatorii protestului, Artiom Liobimov, a fost reţinut pentru scurt timp de poliţie.

Protestul s-a încheiat paşnic, au declarat organizatorii agenţiei de ştiri Interfax, adăugând că regretă decizia oficialilor locali de a nu participa la eveniment.

Tensiunile de lungă durată legate de groapa de gunoi, localizată la aproximativ 3 km în afara oraşului Volokolamsk, s-au amplificat după ce un nor de gaze toxice a fost detectat la faţa locului în 21 martie. De atunci, nivelul de hidrogen sulfurat din aer a crescut peste limita maximă permisă. De asemenea, autorităţile au detectat niveluri ridicate de oxid de azot.

După detectarea scurgerii, primarul oraşului Volokolamsk, Piotr Lazarev, a recunoscut că groapa de gunoi este sursa gazelor şi a adăugat că situaţia se “înrăutăţeşte pe zi ce trece”.

Aproximativ 60 de copii au fost spitalizaţi într-un interval de câteva de ore după scurgerea de săptămâna trecută. În 26 martie, numărul persoanelor care s-au plâns de stări de greaţă, ameţeală şi alte posibile simptome de otrăvire a crescut la 315, majoritatea victimelor fiind copii.

De asemenea, unii cetăţeni s-au plâns de mirosul urât care învăluie străzile oraşului.

Cazul a atras în mod rapid atenţia mass mediei naţionale ruseşti, forţând autorităţile să îl concedieze vineri pe liderul districtului Volokolamsk, Evgheni Gavrilov.

Kremlinul a plasat oraşul în “stare de alertă”, iar autorităţile locale au distribuit rezidenţilor măşti de protecţie şi măşti de gaze. În timp ce Ministerul pentru Urgenţe a declarat că nu este nevoie pentru evacuarea cetăţenilor din Volokolamsk, autorităţile locale au indicat ideea mutării copiilor în staţiuni de vacanţă situate în afara oraşului până la rezolvarea crizei.

De asemenea, unii oficiali au promis că vor plasa luni în oraş un dispozitiv suplimentar de măsurare a emanaţiilor şi vor instala un sistem de decontaminare în luna iunie. Autorităţile au mai precizat însă că vor trece câteva luni până la alegerea unui loc alternativ pentru mutarea gropii de gunoi.

Situaţia din Volokolamsk are loc într-un moment dificil în Rusia, care este afectată de incendiul tragic de la un mall din oraşul siberian Kemerovo, unde duminica trecută şi-au pierdut viaţa cel puţin 61 de persoane, inclusiv 41 de copii. Mulţi ruşi au considerat că autorităţile sunt vinovate pentru numărul mare de victime care s-a înregistrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor