Rusia nu va participa la întâlnirea UE privind South Stream

(Captură Foto)

Rusia nu va participa la întâlnirea UE privind proiectul South Stream care va avea loc astăzi, 9 decembrie, a declarat luni ministrul rus al energiei Alexander Novak.

“Nu suntem membri ai Uniunii Europene şi nu plănuim să luăm parte la întâlnire”, a declarat Novak.

Acesta a afirmat că ministrul venezuelean al petrolului Asdrubal Chavez va vizita astăzi Moscova pentru a discuta despre cooperarea energetică şi proiectele comune ruso-venezuelene. “Preţul petrolului este în continuare o problemă închisă. Am fost de acord să ne întâlnim cu reprezentanţii Venezuelei, Arabiei Saudite şi Mexicului în prima parte a anului următor pentru a discuta despre preţul petrolului”, a adăugat Novak.

Miniştrii energiei din ţările implicate în proiectul South Stream se vor întâlni astăzi în Bruxelles şi conform preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, proiectul poate fi implementat.

South Stream poate fi construit. Mingea este în terenul Rusiei acum. Noi suntem pregătiţi. Activităţile preparatorii continuă, a declarat Juncker.

Premierul bulgar Boiko Borisov a fost de acord cu abordarea lui Juncker.

“Noi susţinem South Stream. Noi dorim ca South Stream să fie construit în concordanţă cu legile UE”, a declarat Borisov după discuţiile cu Juncker.

Conform lui Novak, Rusia ia măsurile necesare pentru a suspenda acordurile interguvernamentale privind South Stream.

“Această chestiune este analizată şi este o problemă legală care necesită o pregătire complexă”, a spus el jurnaliştilor.

În 1 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că în condiţiile curente Rusia nu va implementa proiectul South Stream. Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că proiectul nu mai este de actualitate. “Proiectul este închis”, a spus el jurnaliştilor, comentând asupra rezultatelor discuţiilor de nivel înalt dintre Rusia şi Turcia.

Gazoductul South Stream, ale cărui lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.