Cadouri otrăvite – Vladimir Putin extinde oferta de paşapoarte pentru cetăţenii ucraineni

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Tomas Khrnsteiner / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un ordin prin care a extins numărul cetăţenilor ucraineni care pot face cerere pentru a primi paşapoarte ruseşti într-un timp foarte scurt, potrivit Reuters.

Moscova a luat această măsură înaintea alegerilor parlamentare ucrainene de duminică, când un partid prietenos cu Rusia ar putea deveni cel mai puternic rival al mult mai popularului partid Slujitorul Poporului, condus de noul preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, arată unele sondaje de opinie.

Noul ordin, publicat pe website-ul Kremlinului, modifică un decret anterior al preşedintelui Putin, care a simplificat procesul prin care rezidenţii din regiunile est-ucrainene controlate parţial de separatişti pro-ruşi pot depune cerere pentru a obţine paşapoarte ruseşti.

Conform noului document, rezidenţii din zonele controlate de guvernul ucrainean în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk pot la rândul lor să folosească această procedură dacă au fost înregistraţi că locuisc permanent acolo începând cu aprilie 2014, când a început conflictul dintre separatişti şi forţele Kievului.

Cei cinci ani de lupte din estul Ucrainei au provocat moartea a 13.000 de persoane în pofida semnării mai multor acorduri de încetare a focului. Zelenski a declarat că va face tot ce îi stă în putere să pună capăt conflictului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a extins deja lista persoanelor eligibile pentru paşapoarte obţinute rapid prin adăugarea ucrainenilor care au locuit la un moment dat în regiunea ucraineană Crimeea înainte ca aceasta să fie anexată ilegal de către Rusia în 2014. Pe listă au fost incluşi şi cetăţenii din Irak, Yemen, Siria şi Afganistan care s-au născut în Rusia în timpul perioadei sovietice.