Controverse între preşedintele şi premierul Cehiei cu privire la sancţiunile impuse Rusiei

Cei doi oficiali de rangul cel mai înalt din Republica Cehă au unele neînţelegeri cu privire la poziţia ţării faţă de sancţiunile aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.
Preşedintele ceh Miloš Zeman (Michal Cizek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.10.2017

Într-un discurs adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, în 10 octombrie, preşedintele ceh Miloš Zeman a pus sub semnul întrebării eficacitatea sancţiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Zeman a declarat că mişcarea Moscovei este un “fapt împlinit” şi că ar trebui să existe un dialog cu privire la compensarea Ucrainei de către Rusia, posibil cu gaz, petrol sau bani.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a respins imediat comentariile lui Zeman, afirmând că acestea sunt “în contradicţie cu politica noastră externă”, iar preşedintele “nu are niciun mandat” să facă aceste afirmaţii.

Delegaţia ucraineană care a fost prezentă la discurs a ieşit la jumătatea acestuia.

Un reprezentant al guvernului rus, care a participat la această reuniune, a declarat că deşi Kremlinul apreciază că Zeman recunoaşte statutul Peninsulei Crimeea ca fiind un “fapt împlinit”, totuşi regiunea “nu este subiectul târguielilor sau al tranzacţiilor”.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, trimiţând soldaţi şi organizând un referendum considerat ca fiind ilegal de zeci de ţări. De asemenea, Moscova susţine separatiştii pro-ruşi într-un război care se desfăşoară în estul Ucrainei şi care a provocat până acum, începând cu aprilie 2014, peste 10.000 de victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor