Rusia l-a finanţat pe Sebastian Ghiţă în cea mai influentă perioadă a sa - guvernarea lui Victor Ponta [Captura]

Federaţia Rusă l-a finanţat pe Sebastian Ghiţă în cea mai influentă perioadă a sa: guvernarea lui Victor Ponta (actual candidat la preşedinţie), scriu jurnaliştii de la Captura.
Jurnaliştii susţin că au existat cel puţin două circuite recurente.
"Acest studiu de caz acoperă integral anul 2013, când Ponta şi Ghiţă, prieteni asumaţi, au atins nivelul maxim de putere politică în România.
USL tocmai câştigase atunci alegerile legislative din 2012 cu un scor copleşitor (60%), iar Ponta conducea PSD şi împlinea 12 luni ca premier. La rândul său, Ghiţă era deja un nod important în partidul de guvernământ. Membru în comisia parlamentară de control a SRI, milionarul prahovean îşi câştigase mandatul sub sloganul 'Ne luăm ţara înapoi'.
Şi chiar o luase: firmele lui Ghiţă parazitau în acel moment aproape toate marile contracte publice de digitalizare a instituţiilor. Furnizau servicii IT inclusiv către două servicii secrete (SRI & DGIPI). Dar nu numai atât. Reţeaua aspira bani publici din mai multe domenii vitale (infrastructură, consultanţă pentru fonduri UE, afaceri cu deşeuri) şi se mufase la achiziţii guvernamentale variate.
Ghiţă folosea atunci interpuşi, entităţi offshore sau firme fantomă, ceea ce n-a împiedicat, mai târziu, ca o parte dintre combinaţii să se transforme în dosare DNA.
Banii de la Moscova au venit prin corporaţia energetică Lukoil, cea mai mare investiţie rusească din România, sub forma unor contracte cu rafinăria Petrotel din Ploieşti.
Lukoil reprezintă unul dintre instrumentele de influenţă ale Kremlinului în străinătate, consideră specialiştii europeni în securitate, iar activităţile sale aici au preocupat în ultimul deceniu serviciile de informaţii şi procurorii români.
O problemă în acest sens reprezintă temuta agenţie Lukom-A, structura de securitate a Lukoil, pentru care lucrează zeci de rezervişti din spionajul rusesc. Doi dintre ei, spre exemplu, coloneii (r) GRU Serghei Markov şi Kiril Şliakov au fost blocaţi în februarie pe aeroportul Otopeni. Şi în cazul ploieşteanului Alexandru Pişcan, condamnat recent pentru trădare în beneficiul Rusiei, a reieşit că acesta a fost recrutat în siajul conducerii Lukoil. Corporaţia rusească este totodată protagonista unui dosar uriaş de evaziune fiscală în România."
Aşadar, jurnaliştii au identificat două secvenţe simultane în care Lukoil a pompat milioane în aparatul lui Ghiţă şi au "decupat" tranzacţiile din 2013:
1. Un milion de dolari au intrat atunci numai în firmă de ecologizare Vitalia Servicii pentru Mediu, a cărei principală afacere în 2013 a fost contractul cu Lukoil. Celelalte tranzacţii ale companiei au fost semnificativ mai mici, multe derulându-se cu alte firme ale grupării Ghiţă. Suma încasată de la ruşi în perioada analizată a fost 3.458.621 lei, adică un milion USD la cursul vremii. Lukoil a făcut plăţi lunare, în sume aproximativ egale. Vitalia Servicii pentru Mediu avea să preia ulterior sistemul integrat de management al deşeurilor în Prahova, cel mai industrializat judeţ al ţării. Firma era controlată de fratele lui Ghiţă, Alexandru (prin intermediul XOR IT), precum şi de Octavian Morariu, fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Acesta din urmă gestiona în paralel şi compania Viarom Construct, abonată la contracte edilitare în toată ţara, dar şi la serviciile societăţii de contabilitate şi audit (Exfin 2000), fondată de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, şi preluată ulterior de sora acestuia, Alexandra Herţanu.
2. Cea de-a doua secvenţă cu circuitul banilor ruseşti arată în felul următor: în 2013, compania Asesoft Internaţional (fondată de Ghiţă) a încasat 4.8 milioane lei de la firma Glar Construct (parte a platformei Ghiţă), care, la rândul ei, primise 9,2 milioane lei de la societatea Euroconstruct Trading 98 (a grupării “Golden Blitz”, apropiată de Elena Udrea).
Banii proveneau, de fapt, de la Lukoil, în condiţiile în care Euroconstruct refăcea atunci batalul rafinăriei ruseşti din Ploieşti, iar Glar Construct subcontractase mare parte din lucrare.
Cele 9,2 milioane de lei încasate astfel numai de reţeaua lui Ghiţă însemnau în 2013 aproximativ 2,8 milioane de dolari.
Şi ar mai fi ceva
"Trei ani mai târziu, în 2016, când Ponta demisionase deja din fruntea guvernului, Ghiţă organiza un partid suveranist (PRU) pentru alegerile parlamentare din acel an. Formaţiunea însă n-a trecut pragul electoral. Unul dintre cei doi sponsori ai PRU pe persoana fizică a fost antreprenorul prahovean, Minel Popescu, contractor vechi Lukoil şi asociat în afaceri cu Carolina Tampiza, fiica celui mai longeviv director Lukoil România-Moldova (Constantin Tampiza).
Carolina Tampiza a fost soţia lui Renato Usatîi, politican pro-rus în Republica Moldova şi fost contractor al Căilor Ferate Ruse (RJD).
Sponsorul PRU, Minel Popescu, este tatăl adoptiv al lui Liviu Uruc, unul dintre apropiaţii lui Sebastian Ghiţă, pe care-l găsim în afacerile grupării din Ploieşti (precum compania de panotaj Affichage România sau clubul Nuba)."
Sursa: Aceste circuite financiare sunt detaliate în cadrul seriei de investigaţii “Republica Lor”, documentată în 2014 pentru RISE Project de actuali jurnalişti Captura. Datele provin din declaraţiile fiscale şi extrasele bancare ale firmelor menţionate. Mai multe informaţii aici.