Rusia îşi testează sistemul de internet "suveran", care permite izolarea Rusiei la comandă politică

Andrei Popescu
22.12.2019

alte articole

(Getty Images)
Andrei Popescu
22.12.2019

Rusia va efectua luni teste cu privire la fiabilitatea zidului de internet. Oficial, sistemul care poate decupla internetul rus de exterior este construit pentru cazul în care ţara va suferi atacuri din exterior, însă criticii susţin că modelul adoptat de Rusia este cel al regimului comunist chinez, care monitorizează şi controlează strict informaţia care poate fi consultată de cetăţeni.

Testarea "ameninţărilor" va avea loc în etape pe 23 decembrie şi nu va afecta utilizatorii de internet obişnuiţi, a declarat, joi, Ministerul Comunicaţiilor.

Rusia a adoptat, în noiembrie, o lege cunoscută sub numele de „internetul suveran”, care vizează înăsprirea controlului de stat asupra reţelei, dar despre care susţinătorii libertăţii de exprimare spun că va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării.

Legea a fost elaborată ca răspuns la ceea ce Rusia numeşte „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite, care acuză Moscova de atacuri cibernetice.

Conform legii, toţi operatorii de comunicaţii, operatorii mesagerie şi furnizorii de servicii de e-mail trebuie să participe la teste, precum şi instituţiile administrate de stat şi serviciile de securitate.

La conferinţa de ştiri anuală cu jurnaliştii, joi, preşedintele Vladimir Putin a insistat că un internet gratuit şi un internet suveran nu se contrazic.

„Legea vizează doar un singur lucru - prevenirea consecinţelor negative ale deconectării de la reţeaua globală, a cărei administrare este în mare parte peste hotare”, a spus el, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la planurile Kremlinului de a deconecta Rusia de la internet.

Iranul a procedat în acelaşi fel în 15 noiembrie atunci când a reprimat în masă demonstraţii de proporţii care aveau loc pe străzile din Teheran şi marile oraşe.

„Nu ne îndreptăm către închiderea internetului şi nu intenţionăm să facem acest lucru”, a încercat Putin să liniştească opinia publică.

Legislaţia îşi propune să direcţioneze traficul web şi datele ruse prin puncte controlate de autorităţile ruse şi să construiască un sistem naţional de nume de domeniu, care ar pune capăt dependenţei ţării de sistemele din străinătate, de care Rusia afirmă că se teme că ar putea fi închise de un guvern străin.

Criticii spun că legea permite autorităţilor să restricţioneze accesul la resurse şi informaţii.

În testarea din septembrie, marii operatori au început să instaleze echipamente în reţelele din oraşul siberian Tyumen, conform cerinţelor legii, au declarat surse Reuters.

Una dintre surse a declarat că viteza comunicaţiilor în timpul acestor teste s-a degradat considerabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor