Rusia îşi reduce dependenţa de dolarul american mizând pe yuanul chinezesc

Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)
Andrew Moran
06.03.2023

Rusia îşi reduce dependenţa faţă de dolarul american şi devine rapid dependentă de yuanul chinezesc, ceea ce s-ar putea dovedi fie un avantaj pentru Moscova, fie un risc substanţial, avertizează experţii.

În ultimul an, economia rusă a fost restricţionată de reţelele financiare occidentale şi s-a confruntat cu sancţiuni economice şi politice din cauza invaziei sale în Ucraina din februarie 2022. De asemenea, Rusiei i s-a interzis să folosească dolarul american, ceea ce a forţat Kremlinul să apeleze la yuanul chinezesc ca alternativă.

Preşedintele Vladimir Putin a extins relaţiile ţării sale cu Beijingul, în special pe frontul energetic.

Exporturile Rusiei către Beijing

"Conform rezultatelor din acest an, Rusia a devenit unul dintre liderii exporturilor de petrol către China", a declarat Putin la începutul unei videoconferinţe cu preşedintele chinez Xi Jinping în decembrie.

Exporturile ruseşti de ţiţei şi păcură la preţ redus către China au urcat la niveluri record în ianuarie, depăşind precedentul maxim stabilit în aprilie 2020. Potrivit companiei de informaţii Kpler, fluxurile de ţiţei şi păcură către China au crescut la 1,66 milioane de barili pe zi pentru a da startul anului 2023. Odată cu redeschiderea celei de-a doua pieţe ca mărime din lume, după ce a renunţat la strategia COVID-Zero, experţii de pe piaţă anticipează că schimburile de energie ar putea creşte într-un ritm mult mai semnificativ.

Dar, în timp ce Rusia foloseşte veniturile obţinute din vânzările de produse energetice la preţ redus către China pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina, Beijingul beneficiază în multe feluri. Primul este economisirea a 13 dolari pe baril pe piaţa rusă a petrolului Ural, care în prezent se tranzacţionează la aproximativ 60 de dolari pe baril. Al doilea este faptul că o altă piaţă semnificativă se bazează pe yuanul chinezesc.

Datele obţinute de The Wall Street Journal arată că exportatorii interni de energie sunt plătiţi în yuani. Fondul suveran de investiţii al naţiunii, care reprezintă un fond de război pentru a se asigura că Rusia îşi plăteşte facturile, foloseşte yuanul pentru a-şi menţine veniturile provenite din petrol. Vara trecută, companii importante, cum ar fi "regele aluminiului" Rusal, gigantul energetic Rosneft şi firma de creditare Bistrodengi, au început să emită obligaţiuni denominate în yuani în interiorul Rusiei. În plus, un număr tot mai mare de companii împrumută capital în yuani, în timp ce gospodăriile au depus aproximativ 6 miliarde de dolari în moneda chineză în băncile ruseşti.

În condiţiile în care rubla este atacată de comunitatea internaţională şi în contextul unor discuţii mai largi despre sfârşitul hegemoniei dolarului, mulţi consumatori au apelat la yuan pentru a-şi salva economiile.

Deşi dolarii şi euro reprezintă încă cea mai mare parte a decontărilor pentru exporturile ruseşti, prevalenţa plăţilor în yuani şi chiar în ruble este în creştere.

Sancţiunile împotriva Rusiei

Între timp, Ministerul rus de Finanţe a anunţat în februarie că va vinde mai mult de 5% din stocul său de yuani. Guvernul rus se bazează pe rezervele sale pentru a acoperi un deficit bugetar cauzat de o scădere de 46% a veniturilor din energie în ianuarie.

Guvernele occidentale au impus sancţiuni mai severe asupra exporturilor de petrol ale Rusiei, în timp ce preţurile la ţiţei s-au prăbuşit din cauza temerilor legate de recesiunea globală şi a înăspririi politicii băncilor centrale. Amestecul de ţiţei Ural a scăzut cu aproximativ 30 la sută faţă de anul trecut.

În ciuda ultimelor evoluţii, unele estimări sugerează că utilizarea rezervelor sale de yuani ar putea permite Rusiei să îşi astupe golurile fiscale timp de până la trei ani.

Deocamdată, aceasta ar putea fi singura opţiune pentru Putin şi Rusia. Dar observatorii avertizează că acest lucru ar putea avea consecinţe pentru Moscova.

"Rusia îşi schimbă dependenţa de dolar cu dependenţa de yuan. În cazul în care relaţiile cu China se deteriorează, Rusia s-ar putea confrunta cu pierderi de rezerve şi întreruperi de plăţi", a scris Alexandra Prokopenko, analist independent la Carnegie Endowment for Internaţional Peace.

În acelaşi timp, este posibil ca Putin să încerce să îmbunătăţească poziţia rublei şi să eludeze sancţiunile occidentale prin lansarea unei ruble digitale în aprilie. Banca Rusiei va colabora cu 13 instituţii financiare şi întreprinderi prestabilite pentru a participa la un proiect pilot de monedă digitală a băncii centrale (CBDC), a relatat presa locală.

Oficialii spun că Moscova explorează un nou format digital pentru decontările internaţionale ca parte a unor eforturi mai ample de a fabrica un nou sistem financiar şi monetar pentru economia post-invazie.

Ascensiunea yuanului

Utilizarea yuanului de către Rusia ar putea fi considerată un progres pentru obiectivul mai larg al Chinei de a extinde raza de acţiune a yuanului în comerţul transfrontalier.

Pe lângă adoptarea de către Rusia a monedei chineze, tot mai multe ţări iau în considerare posibilitatea de a-şi deconta comerţul cu China în yuani.

Guvernul irakian a confirmat pentru Reuters că ia măsuri pentru a permite ca schimburile comerciale din China să fie decontate direct în yuani, pe fondul penuriei de dolari americani din această ţară.

"Este pentru prima dată când importurile din China vor fi finanţate în yuani, deoarece importurile irakiene din China au fost finanţate doar în dolari [americani]", a declarat Mudhir Salih, consilier economic al guvernului.

Anul trecut, The Wall Street Journal a publicat un raport care afirma că Arabia Saudită a luat în considerare posibilitatea de a accepta yuani în loc de dolari pentru vânzările de petrol chinezesc.

Într-un interviu acordat Bloomberg la Davos, Elveţia, cu ocazia Forumului Economic Mondial din ianuarie, un oficial saudit a dezvăluit că Regatul este deschis la discuţii privind comerţul în alte monede decât dolarul.

"Nu există nicio problemă în ceea ce priveşte discutarea modului în care ne reglăm acordurile comerciale, fie că este vorba de dolarul american, fie că este vorba de euro, fie că este vorba de rialul saudit.

Nu cred că respingem sau excludem orice discuţie care va contribui la îmbunătăţirea comerţului în întreaga lume", a declarat ministrul de Finanţe Mohammed Al-Jadaan.

Emiratele Arabe Unite au consolidat comerţul bilateral cu China, schimburile comerciale depăşind 75 de miliarde de dolari în 2021.

Acest lucru i-a făcut pe experţi să se întrebe dacă Orientul Mijlociu se aşteaptă la un colaps al petrodolarului şi se pregăteşte pentru ascensiunea petroyuanului.

"China şi-a mutat investiţiile în Golf. Nivelul de cooperare economică şi militară, bazată pe proiecte, depăşeşte cooperarea cu SUA la multe niveluri, iar comerţul este, de asemenea, reorientat către China, de la un sistem de echilibru la un sistem preferat", a declarat Irina Tsukerman, analist geopolitic şi preşedinte al firmei de consultanţă în domeniul securităţii Scarab Rising, pentru The Epoch Times.

Noul coş de valută de rezervă

Dar China îşi asigură prezenţa chiar şi în America de Sud, după ce Banca Populară a Chinei (PBoC) a anunţat luna trecută că a semnat un memorandum de înţelegere (MOU) privind stabilirea unor acorduri de compensare a yuanului în Brazilia.

Comerţul dintre cele două naţiuni a totalizat 172 de miliarde de dolari anul trecut.

Cu toate acestea, în iunie 2022, Putin a anunţat că membrii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) proiectează un nou coş de valută de rezervă care ar încerca să submineze dominaţia dolarului. Aceasta ar putea fi o opţiune mai realistă în cadrul campaniei de de-dolarizare care se intensifică la nivel mondial, spune Tsukerman.

"Un amestec de monede BRICS este un candidat mai probabil pentru de-dolarizare decât yuanul chinezesc în sine, din cauza slăbiciunilor inerente ale yuanului şi ale economiei chineze. Majoritatea ţărilor pur şi simplu nu consideră yuanul suficient de fiabil pentru a face această schimbare", a declarat ea.

Chris Turner, şeful departamentului de pieţe globale al ING, a declarat într-o notă că acest lucru este de natură să "abordeze percepţia de hegemonie a SUA asupra FMI", adăugând că "ar permite BRICS să îşi construiască propria zonă de influenţă şi unitatea monetară în cadrul acestei sfere".

Însă Nouriel Roubini, economistul-şef al Atlas Capital Team, sugerează că sistemul financiar global se va confrunta cu un regim valutar "bipolar" care "îl va înlocui în cele din urmă pe cel unipolar".

Scriind într-o rubrică din Financial Times luna trecută, Roubini a susţinut că economia internaţională este divizată de influenţa americană şi chineză. Cu toate că unii experţi estimează că sistemul de control valutar rigid al Chinei ar împiedica yuanul să depăşească vreodată dolarul, Roubini consideră că SUA îşi păstrează propriile caracteristici neatractive "printre duşmani şi prieteni relativi".

"Acestea includ sancţiuni financiare împotriva rivalilor săi, restricţii la investiţiile interne în multe sectoare şi firme sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale şi chiar sancţiuni secundare împotriva prietenilor care le încalcă pe cele primare", a scris Roubini.

Potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind compoziţia valutară a rezervelor oficiale de schimb valutar (COFER), ponderea yuanului în totalul rezervelor valutare s-a prăbuşit cu peste 7% faţă de anul trecut în trimestrul al treilea, ajungând la mai puţin de 298 miliarde de dolari. Prin comparaţie, reprezentarea în dolari americani a scăzut, de asemenea, cu aproximativ 9%, până la 6.441 de miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor