Şeful NATO reiterează că Georgia va adera într-o zi la alianţa vestică

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Georgia va intra într-o zi în alianţa militară vestică, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 10 ani după ce organizaţia a promis pentru prima dată că ţara din Caucazul de Sud va deveni membră.

“Uşa NATO rămâne deschisă”, a afirmat Stoltenberg miercuri în Bruxelles după ce a condus o reuniune a miniştrilor apărării din Georgia şi statele membre ale alianţei militare, potrivit RFE/RL.

La un summit desfăşurat în 2008 în Bucureşti, NATO a acceptat ca Georgia să devină în cele din urmă o membră a alianţei, fără a fi stabilită însă o dată categorică, deşi această perspectivă a fost confirmată de atunci la fiecare summit NATO.

Stoltenberg a declarat că aliaţii NATO “apreciază progresul continuu al Georgiei în privinţa reformelor, în special a securităţii şi a unor instituţii de apărare mai eficiente şi a modernizării forţelor lor armate”.

Secretarul general al NATO a mai declarat că alianţa “şi-a reafirmat suportul deplin pentru suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială a Georgiei” şi a cerut Rusiei să “pună capăt recunoaşterii Abhaziei şi Osetiei de Sud şi să îşi retragă forţele din aceste regiuni ale Georgiei”.

Georgia - ţară cu o populaţie de aproximativ 3,7 milioane de locuitori - a purtat un război foarte scurt cu Rusia în august 2008, şi prezenţa militară permanentă a ruşilor pe teritoriul georgian contribuie la amplificarea tensiunilor regionale.

După acel război, Rusia a lăsat mii de soldaţi în regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia şi le-a recunoscut pe amândouă ca fiind ţări independente.

La zece ani după acel conflict militar, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat că aderarea Georgiei la NATO ar putea duce la un nou conflict “oribil”.

Într-un interviu acordat postului de radio Kommersant FM în 6 august, Medvedev a afirmat că planurile alianţei militare vestice de a accepta Georgia în rândurile sale sunt “absolut iresponsabile” şi reprezintă o “ameninţare la adresa păcii”.